„Iată, Mirele vine†¦”

Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Domnului nostru Iisus Hristos, numită și Săptămâna Mare, este perioada în care credincioșii se pregătesc în mod special pentru Înviere. În Duminica Floriilor, seara, în toate bisericile s-a săvârșit Denia, care este, de fapt, Utrenia zilei de luni, când se face pomenire de fericitul Iosif cel preafrumos și de smochinul care s-a uscat prin blestemul Domnului. Înțelesurile duhovnicești ale acestei zile ne sunt explicate în interviul ce urmează de către Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii.

La Sinaxarul din Sfânta și Marea zi Luni se face pomenirea smochinului care s-a uscat prin blestemul Domnului Hristos. Care este semnificația acestuia?

Fiecare zi a Săptămânii Mari are o semnificație duhovnicească aparte, fiind închinată unui anumit eveniment sau personaj din Vechiul sau Noul Testament.

În Sfânta și Marea Zi Luni se face pomenirea smochinului neroditor care s-a uscat la cuvântul Domnului atunci când n-a găsit roadă întru el.

Mai multe detalii în „Ziarul Lumina”.

Comentarii Facebook


Știri recente

Mic dicționar de isihasm

În vacarmul societății de azi, isihia poate fi salvatoare de suflete. Am selectat câțiva termeni legați de această practică ortodoxă care, deși poate fi percepută drept simplă și accesibilă, este extrem de complexă și de…