Iași: Regele Ferdinand I a fost comemorat la 92 de ani de la trecerea în veşnicie

Majestatea sa, Regele Ferdinand I, a fost comemorat sâmbătă la Iași în cadrul unui amplu eveniment, la 92 de ani de la trecerea sa în veșnicie.

Cu această ocazie au fost organizate o serie de activități prin care a fost evocată persoana celui de-al doilea rege al României (1924 – 1927), informează primăria Municipiului Iași pe pagina de Facebook.

În cadrul Palatului Roznovanu a avut loc lansarea Albumului Filatelic intitulat „Centenarul Sfârșitului Războiului de Întregire a Neamului”.

După lansarea albumului a fost organizat un ceremonial militar și religios la Statuia Regelui Ferdinand I din fața Primăriei.

Ultimul eveniment din această serie a fost un concert în aer liber susținut de Fanfara Garnizoanei Iași și Corul Marii Uniri al Ateneului.

Manifestarea a făcut parte din cadrul Programului Centenar (2017 – 2020) susținut de Primăria Municipiului Iaşi, care a avut scopul de a celebra 100 de ani de când Iașiul a fost capitală de război (1916 – 1918).

Activitățile organizate în cadrul acestui program comemorativ au evidenţiat rolul pe care l-a avut Iașiul în menţinerea stabilităţii instituţionale a statului român și în realizarea actelor premergătoare Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Regele Ferdinand I este cunoscut ca Ferdinand I Întregitorul pentru că în timpul domniei sale a fost realizată Marea Unire din 1918.

Născut în 1865 la Sigmaringen, Germania, Ferdinand a devenit în data de 10 octombrie 1914 cel de-al doilea conducător al Regatului României în urma morții unchiului său, regele Carol I.

La vârsta de 62 de ani a decedat la Castelul Peleș din Sinaia, în urma unei lungi suferințe.

Foto credit: Primăria Iași/ Facebook

Comentarii Facebook


Știri recente