Iași | Opt ierarhi au sfințit biserica din campusul universitar „Tudor Vladimirescu”

Un sobor de opt ierarhi din țară și din străinătate au resfințit în 13 octombrie 2018 Biserica cu hramurile Sfântul Mucenic Iulian din Tars şi Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavriil din Campusul studenţesc Tudor Vladimirescu de la Iași.

Din soborul arhieresc au făcut parte: Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, Preasfinţitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum, Preasfinţitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, Preasfinţitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, Preasfinţitul Părinte Ilarion Făgărăşanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, Preasfinţitul Părinte Sofian Braşoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei şi Luxemburgului și Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

De asemenea, la eveniment au fost prezente oficialități locale și județene, reprezentanți ai universităților din Iași, dar și numeroși credincioși din țară veniți cu ocazia hramului Sfintei Cuvioase Parascheva.

Slujba de sfinţire a fost urmată de Sfânta Liturghie, oficiată pe o scenă amenajată în apropierea lăcașului de cult.

În cuvântul său, Mitropolitul Teofan a vorbit credincioșilor despre faptul că libertatea poate fi găsită doar în Hristos și în Biserică.

„Hristos este Calea, Adevărul și Viața. Hristos este Pâinea cea spre ființă, Apa cea vie, Sarea pământului. Hristos este Lumina lumii, Hristos este sensul vieții oamenilor, Hristos este rostul de a fi al universului”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

El a evidențiat că „Biserica este locul cel mai potrivit ca omul să-L descopere pe Hristos și să rostească împreună cu Sfântul Apostol Andrei: L-am găsit pe Mesia, Cel ce se tâlcuiește Hristos”.

Biserica este locul în care creștinul este chemat să cunoască, să trăiască și să mărturisească adevărul că Dumnezeu este Duh și unde este Duhul Domnului, acolo este libertatea.

„Biserica este locul în care omul depășește, se dezrobește de cea mai teribilă robie, robia păcatului”, a precizat Înaltpreasfințitul Părinte Teofan.

La final, ierarhul a amintit credincioșilor cuvintele din Evanghelie ale Mântuitorului: Cei care ascultați cuvântul Meu veți fi ucenicii Mei și veți cunoaște adevărul și adevărul vă va face liberi”.

Sfințirea a făcut parte din cadrul manifestărilor prilejuite de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, informează Doxologia.ro.

Parohia din Campusul studenţesc

Pentru implicarea de care a dat dovadă, părintele paroh Florin Chirilă a primit „Crucea patriarhală”, distincția fiind oferită în numele Preafericitului Părinte Patriarh Daniel de Mitropolitul Teofan. De asemenea, ceilalți preoți slujitori ai parohiei au primit din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei distincția „Crucea Sfântul Ierarh Dosoftei”.

Piatra de temelie a Bisericii cu hramurile „Sfântul Mucenic Iulian din Tars” şi „Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Campusul studenţesc „Tudor Vladimirescu” – Iaşi a fost așezată în ziua de 13 octombrie 2001, de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Methodios de Boston și Înaltpreasfințitul Părinte Casian al Dunării de Jos.

Lucrările de zidire ale locașului de cult au început în ziua de 1 septembrie 2004.

Foto credit: Doxologia

Comentarii Facebook


Știri recente