Iași: CN Mihai Eminescu și Seminarul din Neamț aduc Valorile Culturale Românești mai aproape de elevi pentru a 22-a oară

La finalul săptămânii se va desfășura la Iași pentru a 22-a oară Proiectul Educațional „Valori Culturale Românești”, realizat printr-o colaborare dintre Colegiul Național „Mihai Eminescu” Iași și Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț.

La această ediție de toamnă, desfășurată sub auspiciile Anului omagial al satului românesc în Patriarhia Română, ca păstrător al valorilor autentice spirituale, participă aproape 200 de elevi de la cele două licee partenere, informează un comunicat al CN „Mihai Eminescu” remis Agenției de știri Basilica.

Program

Manifestarea va începe vineri, cu o serie de lecții deschise. Profesorii și elevii vor dialoga pe teme de interes precum evenimentele din decembrie 1989 și percepția lor în familiile participanților, dar și expunerea simbolurilor religioase în instituții publice, inclusiv în școli.

Vor urma deschiderea oficială a evenimentului și prezentarea ediției anterioare desfășurate la Neamț în primăvară.

După inaugurarea unui spațiu muzeistic intitulat „Galeria personalităților”, în fostul palat Mavrocordat, seara primei zile a Proiectului „Valori Culturale Românești” se va încheia cu Balul Bobocilor.

Conferință: Este creștinismul românesc apostolic?

Evenimentul central al proiectului va fi, pe linia unei tradiții inaugurate încă de la prima ediție, seria de conferințe intitulate „Dialoguri esențiale” și se va desfășura sâmbătă la Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași.

Invitatul de onoare al „Dialogurilor esențiale” va fi prof. univ. dr. Nelu Zugravu, care va susține conferința „Este creștinismul românesc apostolic?”.

Fotbal, teatru, dar și Sfânta Liturghie

Proiectul „Valori Culturale Românești” va cuprinde și un joc de fotbal între echipele celor două școli partenere pentru adjudecarea „Cupei Prieteniei”. De asemenea, elevii vor face un tur pietonal prin Iași, iar sâmbătă seara vor merge la teatru.

Duminica este rezervată participării la Sfânta Liturghie în Biserica „Buna Vestire” din apropierea Colegiului Național „Mihai Eminescu”, apoi unei plimbări în Grădina Botanică, iar la final va avea loc premierea participanților.

Coordonatorii „Valorilor” sunt Prof. Sorin Sitea, din partea Colegiului Național „Mihai Eminescu” Iași, și Pr. Prof. Viorel Romus Laiu, din partea Seminarului Teologic Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț.

În organizare este implicată atât directorul CN „Mihai Eminescu”, Prof. Dr. Gabriela  Săndulescu, cât și alte cadre didactice de la cele două instituții școlare: prof. dr. Lăcrămioara Iordăchescu, prof. dr. Florentin Ciubotaru, prof. Daniela Pleșca, prof. Andrei Ionițe.

Afișul evenimentului.

Vezi programul complet pe site-ul oficial al CN „Mihai Eminescu” din Iași.

Foto: Facebook / Valori Culturale Românești

Comentarii Facebook


Știri recente