Iași: A fost lansat un volum dedicat istoriei Catedralei și a Ansamblului Mitropolitan

Mitropolia Moldovei și Bucovinei a lansat marți volumul „Istoria Catedralei și a Ansamblului Mitropolitan din Iași”, apărut la editura Doxologia. Evenimentul a avut loc în sala „Iustin Moisescu” a Centrului Eparhial din Iași în prezența Mitropolitului Teofan.

Volumul a fost editat cu ocazia împlinirii a 380 de ani de la aducerea la Iași a moaștelor Sfintei Cuvioase Parascheva.

Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a mulțumit celor care s-au implicat în editarea volumului și a amintit de momentele istorice importante ale Catedralei Mitropolitane din Iași.

În cele 800 de pagini, cartea cuprinde referate, mărturii și documente privind începuturile și istoria Catedralei și a Ansamblului Mitropolitan.

„Catedrala Mitropolitană din Iaşi a fost de-a lungul anilor lăcaş de rugăciune şi bucurie sfântă: strălucirea slujbelor arhierești săvârșite în sobor şi evlavia milioanelor de credincioși care i-au pășit pragul arată bogăția spirituală şi frumusețea sufletească a unui popor iubitor de Dumnezeu”, scrie Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în cuvântul de binecuvântare de la începutul volumului.

La eveniment au mai luat cuvântul Costel Alexe, Președintele Consiliului Județean Iași, Prof. Ștefan S. Gorovei, Prof. Petronel Zahariuc, Prof. Tereza Sinigalia și Marina Sabados. Prezentările au fost moderate de Pr. Daniel Isai, unul dintre autorii lucrării.

„Pus în fața măreției catedralei și întregului ansamblu mitropolitan, atât ca edificiu arhitectural, cât, mai ales, ca simbol al creștinătății, te simți mărunt”, a transmis Președintele Consiliului Județean Iași.

Lucrările de construcție ale Catedralei Mitropolitane din Iași au început în anul 1833 la inițiativa Mitropolitului Veniamin Costachi. Din cauza dificultăților de proiectare construcția este întreruptă până în anul 1880, când Alexandru Orăscu, rectorul Universității din București, reface proiectul. Sfințirea Catedralei a avut loc în data de 23 aprilie 1887.

Foto credit: Doxologia.ro / Flavius Popa

Urmăreşte-ne pe Instagram: @basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente