I.A. Pop: „Școala temeinică nu se poate face la distanță, prin intermediul aparatelor”

Universitatea Babeș-Bolyai l-a invitat pe Ioan-Aurel Pop, Președintele Academiei Române și fost rector al instituției, să vorbească în deschiderea anului universitar. Istoricul a pledat pentru comunicarea directă dintre profesor și student. „Școala temeinică nu se poate face la distanță, prin intermediul aparatelor”, a spus el.

Chiar dacă avem mijloacele tehnice pentru a continua procesul educațional de la distanță pentru o perioadă, acestea nu trebuie să înlocuiască ceea ce este educația de milenii. „Viața omenească, cu pandemie sau fără pandemie, nu se poate desfășura în afara școlii, a universității”, a afirmat Președintele Academiei.

„Un curs magistral prin care un profesor se adresează minților și sufletelor ascultătorilor și privitorilor, prin care ochii se privesc în ochi, prin care inflexiunile vocii au culoarea lor naturală, nealterată, nu are egal cu nimic pe lumea asta”, a spus Ioan-Aurel Pop.

„Seminariile și laboratoarele cu oameni reali și cu obiecte tangibile în timpul cărora se poate simți aievea mirosul sulfului, ori se poate pipăi un pergament sau sigiliu pe care dascălul le arată și face să circule ediția princeps a Poemelor luminii (de Lucian Blaga – n.r.), nu pot fi înlocuite cu nimic”, a adăugat el.

„Când toate acestea vor fi obturate de surogate, cu pandemie sau fără, atunci oamenii vor fi cu totul altfel decât suntem noi astăzi”, a avertizat academicianul.

De aceea, „organizarea instruirii în aceste vremuri de pandemie înseamnă pregătirea studenților si profesorilor pentru revenirea la normalitate”.

Profesorul a evocat ciuma care a lovit în 1586 universitatea clujeană. După pauza impusă de aceasta, cursurile instituției au continuat la fel ca înainte: „Ideea școlii superioare a rămas neștirbită, n-a fost forță pe lumea aceasta ca să o oprească definitiv”, a spus fostul rector al Universității Babeș-Bolyai.

Ceremonia de deschidere a anului universitar la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a avut loc luni în cadru restrâns și a fost transmisă în direct pe conturile de Youtube și Facebook ale instituției. Au participat rectorul UBB, dr. Daniel David, prorectorii, președintele Senatului Universității, decanii celor 21 de facultăți și prefectul studenților din UBB.

Universitatea Babeş-Bolyai ocupă şi în acest an prima poziţie în clasamentul global al universităţilor din România. Este al patrulea an consecutiv în care se clasează astfel.

Foto credit: Captură ecran

Comentarii Facebook


Știri recente