Consiliul Județean Constanța a anunțat că a fost emisă autorizația de construcție pentru restaurarea și punerea în valoare a hypogeului, mormântul subteran pictat din vechea cetate Tomis.
„În locul barăcii de astăzi, care nemulțumește pe toată lumea, vom edifica o construcție cu rol de protecție pentru mormântul monument și care va avea și funcțiune de muzeu de vizitare cu tematică funerară antică”, a declarat Petre Enciu, vicepreședintele Consiliul Județean, citat de Adevărul.
Ordinul de începere a lucrărilor va fi emis cel mai probabil peste o lună, au mai transmis autoritățile locale. Construcția se va finaliza în octombrie 2023.
Conform documentației tehnice, experții vor restaura pictura murală, vor reface arhitectura și vor realiza o structură de protecție care să asigure un climat favorabil conservării.

Noul muzeu va avea grupuri sanitare, lift pentru persoanele cu dizabilități, un birou administrativ, spațiu pentru centrala de ventilație și o curte de ventilație parțial acoperită. Valoarea lucrărilor este de 4,4 milioane de lei, proveniți din fonduri europene.
Mormântul datează din timpul domniei Sf. Împ. Constantin cel Mare (secolul al IV-lea) și a fost descoperit în 1988, în timpul unor lucrări edilitare, de către arheologii Constantin Chera și Virgil Lungu.
În interiorul cavoului s-au găsit corpurile a patru defuncți în sicrie de lemn, un schelet în stânga intrării și un trup de copil depus într-o amforă.
Pictura cavoului este foarte valoroasă. Pe latura de nord este reprezentat un banchet funerar, scenă care se regăsește și în catacombele creștine de la Roma.
Cuvântul hypogeu vine din greaca veche și înseamnă „sub pământ”. În cetatea Tomisul s-au suprapus de-a lungul timpului civilizațiile greacă, romană și bizantină. Vestigiile se află sub orașul Constanța și urcă în timp până în Epoca Fierului.
Hypogeul din vechiul Tomis se află în actuala zonă „Zorile“ din Constanța.
Foto credit: Virgil Lungu / Ebridge.info (deschidere articol)
Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews