„În multe feluri, crucea este trăită ca o dificultate a vieții, o neputință, o neîmplinire sau o suferință care marchează viața omului”, a spus duminică Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
„Însă, când Domnul Iisus Hristos îndeamnă pe fiecare să-și ia crucea și să-i urmeze Lui, aceasta înseamnă că Hristos voiește să poarte împreună cu noi suferința noastră, ca să umple cu prezența Lui iubitoare, mântuitoare și sfințitoare neîmplinirea noastră apăsătoare.”
Dumnezeu vrea să ne fie alături în suferință și neîmpliniri
„El nu a spus doar să se lepede (omul) de sine și să-și ia crucea sa, ci a adăugat: Și să Îmi urmeze Mie. Adică să rămână în comuniune cu Hristos. Hristos voiește să ne ajute să purtăm crucea suferinței, spre a dobândi bucuria slavei învierii”, a explicat Patriarhul României.
„El dorește ca necazul, încercarea, neputința sau suferința pe care le avem să nu ne despartă de Dumnezeu, să nu ne înstrăineze de El, ci să le folosim pe toate acestea ca să ne apropiem mai mult de Dumnezeu.”
„Necazul sau suferința îi poate apropia sau îi poate îndepărta pe oameni de Dumnezeu. De aceea, Evanghelia de azi ne îndeamnă să luăm crucea vieții noastre, să o asumăm, să o purtăm, venind cu ea la Hristos și, cu ajutorul Lui, să facem din Cruce scară spre Înviere, spre unirea omului cu Dumnezeu, Izvorul vieții și al bucuriei veșnice”, a continuat Părintele Patriarh Daniel.
Ce este lupta duhovnicească
„Această înțelegere a Sfintei Cruci este o lucrare duhovnicească de sfințire a vieții”, a adăugat Preafericirea Sa, „este suferință îndreptată spre biruință, o luptă pentru a crește în iubire smerită față de Dumnezeu și față de semeni”.
Evanghelia din Duminica Sfintei Cruci nu se referă la Sf. Pătimiri ale lui Hristos, ci la lupta duhovnicească, de aceea și preoții nu au straie cernite, ci luminoase a menționat Patriarhul României.
„Domnul Iisus Hristos dorește să ne ajute să-L urmăm pe El, să înțelegem Crucea ca un mod de viețuire, ca lepădare de sine în înțelesul nu de negare de sine sau desființare de sine, ci în înțelesul de eliberare de un mod egoist, pătimaș, narcisist de a trăi și trecere la un mod de viețuire în comuniune de iubire cu Dumnezeu și cu semenii.”
„Luarea crucii, sau asumarea crucii, înseamnă a asuma neputințele, limitele, bolile, suferințele, încercările vieții și acestea să fie purtate cu gândul la Hristos. Luarea crucii înseamnă și o luptă duhovnicească între idealul propus și eșecul nerealizării idealului. După cum spune Sfântul Apostol Pavel: Nu fac binele pe care îl voiesc, ci rău pe care nu îl voiesc”, a adăugat Părintele Patriarh Daniel.
Să-L punem pe Hristos în centrul vieții noastre
„Evanghelia din Duminica a Sfintei Cruci ne arată că Hristos cel milostiv, cel răstignit și înviat, trebuie să devină centrul vieții noastre. Iar prezența iubirii Lui milostive în viața noastră transformă suferința în speranță și boala în vindecare”, a mai spus Preafericirea Sa.
„Evanghelia de astăzi leagă taina Crucii de taina Învierii. Cel ce poartă crucea sa personală, urmându-I lui Hristos, merge spre Înviere. Lumina harului Împărăției lui Dumnezeu pătrunde tainic în sufletul omului credincios și în viața sa.”
„Sfinții Părinți ne reamintesc, așa după cum în mijlocul Raiului era Pomul Vieții, așa cum în mijlocul postului a fost rânduită sărbătoarea Lemnului Sfintei Crucii, căci Hristos, prin suferința sa pe cruce, a biruit păcatul neascultării și, prin cruce, a ajuns la Înviere și a dăruit lumii viață veșnică”, a mai spus Părintele Patriarh Daniel.
Pomul Vieții este Hristos Însuși
Citând din scrierile Sf. Isaac Sirul, Patriarhul României a mai subliniat că „Pomul Vieții este Hristos Însuși, iubirea lui Dumnezeu arătată în Sfânta Euharistie”.
„Pomul Sfintei Cruci celei de viață făcătoare este cinstit în mod deosebit în mijlocul postului, pentru că este și steagul de biruință al lui Hristos, care încurajează pe creștini să meargă în lupta lor duhovnicească – a postului, a rugăciunii, a împărtășirii mai dese, după spovedanie mai deasă, și a milosteniei – spre Înviere, spre Sfintele Paști”, a mai spus Patriarhul României.
Preafericitul Părinte Daniel a participat duminică la Sfânta Liturghie oficiată în Paraclisul istoric „Sf. M. Mc. Gheorghe” al Reședinței Patriarhale.
Foto credit: Arhiva Basilica.ro / Mircea Florescu