Hristos – „lumina transformării noastre” a venit să dea un impuls nou existenței – PS Ieronim Sinaitul

Episcopul vicar Ieronim Sinaitul le-a vorbit credincioșilor prezenți duminică în Catedrala Patriarhală despre impulsul nou, lumina și viața pe care ni le oferă Mântuitorul Hristos.

Preasfinția Sa a subliniat că imaginea de durere, de neputință, dar și de îndelungă-răbdare a slăbănogului de la Vitezda (Ioan 5: 1-15) este străbătută de lumina Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, de veșnicia și de puterea Sa infinită.

„Cel care vine ca să fie Omul pe care îl aștepta cu atâta răbdare slăbănogul de la Vitezda este Omul prin excelență, este Mântuitorul Iisus Hristos, Viața, Lumina care luminează sufletele, lumina transformării noastre”, a subliniat ierarhul.

Episcopul vicar patriarhal a amintit că în firea omenească s-a furișat odată cu păcatul originar și o „aplecare a omului către cele slabe, trecătoare”.

„Această tendință a omului, această neascultare a creat o ruptură, o breșă în existența omului și în Univers. Atunci a apărut ceea ce se numește suferință, moarte, păcat”.

Dar suferința este o realitate care va avea sfârșit prin puterea Mântuitorului Iisus Hristos, a precizat Preasfințitul Părinte Ieronim.

„Hristos a venit să vindece omul, să dea un impuls nou tendinței de încetinire a existenței umane. El a arătat că acest pendul al vieții poate să continue atunci când potrivit legilor firii s-ar încetini și s-ar opri”, a subliniat ierarhul.

„În Hristos și prin Hristos suferința are sfârșit. În Hristos și prin Hristos păcatul este limitat. În Hristos și prin Hristos, Care este nu numai Lumina ci și Viața noastră, avem viață veșnică”, a subliniat PS Ieronim.


Ierarhul a explicat că „acest impuls nou” Mântuitorul Iisus Hristos Îl oferă celui care dorește să meargă mai departe, să se bucure de viață, dar nu împotriva voii lui.

„De aceea, întotdeauna, o cale bună de început este o cale în care omul începe să coopereze cu Harul dumnezeiesc, cu Mântuitorul Iisus Hristos, lasă spațiu ca să pătrundă lumina dumnezeiască în sufletul său, ca lucrarea Mântuitorului să-l ridice și pe el și să fie biruitor împreună cu Iisus Hristos asupra păcatului și să se bucure de chipul Omului celui Nou despre care vorbește Sfântul Apostol Pavel (Efeseni 4:24), chipul omului desăvârșit care este Iisus Hristos”.

„Iată ce minunată speranță ne dă Mântuitorul Iisus Hristos în aceste zile în care ne salutăm încă cu «Hristos a înviat!» și ducem mai departe această vestire!”, a spus Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul.

Episcopul vicar patriarhal Ieronim Sinaitul a slujit duminică, 19 mai 2019, în Catedrala Patriarhală împreună cu părinții slujitori ai lăcașului de cult de pe Dealul Patriarhiei.

Foto credit: arhiva Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente