Hristos a înviat! Mii de persoane pe Colina Bucuriei la cea mai mare sărbătoare a creștinătății

Mii de credinciosi la slujba de inviere de la Catedrala Patriarhala 2018

Mii de persoane au participat la slujba de Înviere oficiată la Patriarhie de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel împreună cu PS Varlaam Ploieșteanul și cu PS Timotei Prahoveanul.

La ora 00:00, Patriarhul României și cei doi episcopi vicari au împărțit credincioșilor lumina adusă de la Mormântul Domnului din Ierusalim, după care s-a intonat Troparul Paștelui – Hristos a înviat!

Slujba a fost transmisă live de Trinitas TV.

Părintele Patriarh a citit Sfânta Evanghelie din fața Reședinței Patriarhale, după care a vorbit miilor de bucureșteni prezenți pe Dealul Patriarhiei despre cea mai mare sărbătoare a creștinătății.

„Această sărbătoare a Învierii Domnului este inima de lumină și foc sfânt a Bisericii în general și a Ortodoxiei în mod special. Această sărbătoare dă sens întregii existențe”, a subliniat Preafericirea Sa.

Preafericirea sa a subliniat că „Sărbătoarea Sfintelor Paști este cea mai mare sărbătoare a creștinătății. Paștele în singular și Paștile în plural înseamnă sărbătoarea Învierii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos cel răstignit și apoi îngropat și înviat a treia zi din morți”.

Părintele Patriarh a amintit că în plan secundar „prăznuim amintirea eliberării poporului evreu din robia Egiptului, din robia lui Faraon prin trecerea sa prin Marea Roșie și îndreptarea spre Pământul Făgăduinței – Canaan”.

„Această înviere este o trecere, dar nu din robia unui teritoriu în libertatea altui teritoriu, nu este eliberarea din robia Egiptului și intrarea în Pământul Făgăduinței, ci este trecerea de la moarte la viață și de pe pământ la cer. Aceasta înseamnă sărbătoarea Paștelui creștin”, a explicat Patriarhul Daniel.

La finalul cuvântului rostit înainte de Sfânta Liturghie din noaptea Sfintelor Paști, Patriarhul Daniel i-a încurajat pe bucureșteni să rămână până la finalul slujbei, care s-a terminat puțin după ora 03:00.

La final au fost împărțite credincioșilor, la fel ca în anii anteriori,  peste 700 ouă roșii și „păscuțe”, precum și Pastorala de Paști.

Mai multe din predica Patriarhului, aici.

Vezi și: Pastorala Patriarhului Daniel la Sfintele Paști 2018: „Învierea lui Hristos, slava iubirii Preasfintei Treimi”.

Mai multe imagini în galeria foto.

Foto credit: Robert Nicolae/Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente