Hramuri la Mănăstirea Logrești și Biserica Harșu

Sfinții Ioachim și Ana, părinții după trup ai Maicii Domnului, au fost cinstiți marți, 9 septembrie, în toate locașurile de închinare din Arhiepiscopia Craiovei. Între acestea, la loc de cinste au stat Mănăstirea Târgu Logrești, din județul Gorj, și Biserica Harșu, din Craiova, care și-au serbat hramul, informează „Ziarul Lumina”.

În prima zi de după prăznuirea Nașterii Maicii Domnului, marți, 9 septembrie, Sfânta noastră Biserică a rânduit slăvita pomenire a Sfinților Ioachim și Ana, părinții după trup ai Preacuratei Fecioare. O sărbătoare plină de încărcătură duhovnicească, în cinstea căreia sute de credincioși au trecut pragul sfintelor biserici din Arhiepiscopia Craiovei, și nu numai. În chip deosebit, praznicul a fost așteptat cu bucurie de obștea de maici de la Târgu Logrești, a căror mănăstire și-a serbat cu acest prilej hramul. În mijlocul lor a poposit preotul Grigorie Vulcănescu, consilier cultural în cadrul Arhiepiscopiei Craiovei, încredințat de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, cu ascultatea liturghisirii și a rostirii cuvântului de învățătură. Slujba euharistică a fost împodobită de un numeros sobor de preoți și de numeroși pelerini, veniți aici pentru a aduce mulțumire și laudă Sfinților Părinți.

Mănăstirea de la Târgu Logrești, de-a lungul timpului

Biserica Mănăstirii Logrești este așezată pe malul drept al râului Amaradia, în localitatea Târgu Logrești, la limita teritorială a județelor Gorj și Vâlcea. Primul așezământ monahal datează din 1718 și a fost ridicat din lemn. Biserica din zid a fost construită mai târziu, în anul 1769, și închinată ca metoh al Episcopiei Râmnicului. Viața monahală a fost întreruptă în repetate rânduri datorită secularizării averilor mănăstirești și celor două războaie mondiale. Abia în 1940, obștea a fost reînființată la inițiativa Mitropolitului Olteniei, Nifon Criveanul. Tot în acest an biserica mănăstirii a fost resfințită și așezată sub patronajul Sfinților Părinți Ioachim și Ana. În timpul regimului comunist, mănăstirea a fost din nou închisă. S-a reînființat abia în 1992 cu ajutorul monahiilor de la Mănăstirea Polovragi.

De-a lungul timpului au mai fost executate lucrări de restaurare și reconsolidare la biserică, la chiliile viețuitoarelor și la dependințele existente. Osteneala acestei laborioase lucrări a fost purtată de maica Fevronia, stareța mănăstirii, laolaltă cu maicile din întreaga obște. Răsplata a venit chiar în ziua prăznuirii Sfinților Ioachim și Ana, la zece ani de la ultima resfințire, când întregul așezământ monahal de la Târgu Logrești a fost resfințit de IPS Părinte Mitropolit Irineu. Așa se face că anul acesta, de hram, s-au împlinit doi ani de când sfântul locaș a fost reînnoit cu slujbă aleasă și binecuvântări arhierești.

Parohia Harșu din Craiova, în veșmânt de sărbătoare

Praznicul Sfinților Ioachim și Ana a fost primit cu bucurie și de credincioșii craioveni, prezenți în număr mare la Biserica Harșu, care și-a sărbătorit hramul principal. Cu acest prilej, cei doi preoți, Viorel Dică și Ioan Picu Ocoleanu, slujitori la Altarul sfântului locaș, au săvârșit Sfânta Liturghie. În cadrul slujbei, preoții au înălțat rugăciuni de pomenire pentru preafericiții ctitori și pentru toți binefăcătorii și slujitorii care au trecut la cele veșnice. În cuvântul de învățătură, rostit la finele slujbei, pr. paroh Viorel Dică le-a vorbit credincioșilor despre locul pe care îl ocupă Biserica Harșu în istoria Băniei, ca martoră a celor mai importante evenimente din viața cetății: Războiul de Independență, Marea Unire, Revoluția din 1989 etc. La finalul slujbei, credincioșii prezenți au primit, după tradiție, pachete cu prinoase. Nu au fost uitați nici copiii de la Centrul de plasament „Casa Călimănești”, aflat în parohie, care au primit, de asemenea, daruri din partea bisericii.

Biserica Harșu din Craiova este închinată Sfinților Părinți Ioachim și Ana și Sfântului Mare Mucenic Haralambie. Este monument istoric, numărându-se printre cele mai de seamă locașuri de închinare din Arhiepiscopia Craiovei. În actualitatea vieții filantropice și catehetice s-au înrădăcinat cu timpul mai multe activități, organizate de fiecare dată cu mare folos duhovnicesc pentru credincioși, tineri și vârstnici deopotrivă: Serile Harșu, școala de vară, darurile pentru săraci sau parteneriatele cu școlile și grădinițele din parohie.

Comentarii Facebook


Știri recente