Hramuri ale bisericilor închinate Maicii Domnului

De sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, cunoscută în popor și cu numele „Sfânta Marie Mică”, își serbează hramul numeroase parohii și mănăstiri din Arhiepiscopia Bucureștilor. Între lăcașurile de rugăciune bucureștene care își prăznuiesc hramul mâine se află și biserica Parohiei Zlătari de pe Calea Victoriei, unde sunt păstrate spre cinstire moaștele Sfântului Sfințit Mucenic Ciprian, după cum aflăm din Ziarul Lumina.

Actuala biserică a Parohiei Zlătari a fost ridicată între 1850 și 1852 pe locul unei biserici mai vechi din secolul XVII. Lăcașul cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” a fost consolidat și restaurat la exterior în anii 2008-2010, prin grija părintelui paroh Nicolae Dascălu și cu sprijinul enoriașilor și al donatorilor. În prezent, biserica continuă să fie înfrumusețată la interior prin curățarea și refacerea picturii lui Gheorghe Tattarescu. Activitatea misionară a Parohiei Zlătari este susținută și promovată printr-un site actualizat periodic (www.zlatari.ro), precum și prin publicația parohială „Giuvaierul credinței”. Duminică își serbează hramul și Parohia „Nașterea Maicii Domnului” din cartierul bucureștean Drumul Taberei. Biserica mare a parohiei, de pe strada Târgu Neamț nr. 12, a fost închinată Preasfintei Născătoare de Dumnezeu în 1997, când a fost pusă piatra de temelie. Cu timpul au mai fost adăugate și alte două hramuri: „Sfinții Împărați Constantin și Elena” și „Sfântul Emilian de la Durostorum”. În sărbătoare este și Biserica Foișor, de pe strada Foișor nr. 119, sector 3, București, care a fost ridicată în 1476, de doamna Smaranda, soția domnitorului Nicolae Mavrocordat. În vecinătatea bisericii se mai pot vedea urmele palatului domnesc și două cruci vechi din piatră cu inscripție chirilică, care mărturisesc despre trecutul ei.

Mănăstirea „Sfântul Nicolae” – Sitaru, din comuna Sitaru, județul Ilfov, își prăznuiește, pe 8 septembrie, al treilea hram. Biserica impresionează prin bogăția decorațiunilor din piatră, precum și chiliile, fiind zidite în perioada 1617-1620 de jupân Papa Greceanu, vornic și logofăt al lui Mihai Viteazu. Pictura în frescă de o mare valoare artistică fost realizată în 1752 de preotul Dima din Brașov. Mănăstirea Christiana din partea de nord a Bucureștiului, șoseaua Pipera nr. 49, sector 2, are unul din hramuri și praznicul Nașterii Maicii Domnului. Biserica așezământului a fost ridicată între anii 2001 și 2005, iar în prezent își desfășoară activitatea acolo monahii și surori cu vocație socio-medicală. Duminică, își mai serbează hramul Parohia Bumbăcari și Parohia „Nașterea Maicii Domnului” – Ghencea, din Protopopiatul I Capitală; Parohia Floreasca și Parohia „Sfânta Maria” – Herăstrău, din Protopopiatul II Capitală; Parohia Eroilor Martiri din Protopopiatul III Capitală.

În județul Prahova, în Protopopiatul Ploiești, își sărbătoresc hramul: Mănăstirea Pissiota, din comuna Poienarii Burchii, Parohia „Nașterea Maicii Domnului” din Ploiești și bisericile parohiilor Brătești, Blejoi, Goga, Pietroșani, Colgeag. În Protopopiatul Vălenii de Munte își prăznuiesc hramul bisericile parohiilor: „Nașterea Maicii Domnului” din orașul Slănic, din Nucșoara, Ștefești, Valea Anei și Vitioara de Sus. În Protopopiatul Câmpina se află duminică în sărbătoare parohiile: „Nașterea Maicii Domnului” din Câmpina, Tufeni II din orașul Băicoi, Bușteni, Chiosești – Comarnic, și Brebu II.

Comentarii Facebook


Știri recente