Hramul Sfinților Brâncoveni în Mitropolia Olteniei

Sărbătoarea Sfinților Martiri Brâncoveni a devenit prilej de bucurie și împreună rugăciune euharistică pentru credincioșii din Mitropolia Olteniei. Cu acest binecuvântat prilej, la altarele ctitoriilor brâncovenești din județele Olt și Vâlcea arhiereii olteni au săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

După cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Oltenia, în Episcopia Slatinei și Romanaților, sărbătoarea Sfinților Martiri a fost primită cu bucurie de cler și credincioși. Ocrotitorii acestor meleaguri, întru tot lăudații Constantin Brâncoveanu, împreună cu patru fii ai săi: Constantin, Ștefan, Radu și Matei și cu sfetnicul Ianache, au fost cinstiți mai întâi la Mănăstirea Brâncoveni. Aici, Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, împreună cu un sobor de arhierei, preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie. În după-amiaza aceleiași zile, programul festiv a fost completat cu o sesiune de comunicări, organizată în localitatea olteană Scornicești. Sub genericul „Președintele Nicolae Ceaușescu și atitudinea regimului comunist față de Biserică” au fost susținute mai multe prelegeri, invitați fiind numeroși oameni de cultură și istorici din întreaga țară. La eveniment au luat parte, alături de Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, amfitrionul întâlnirii, și Înaltpreasfințitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, și Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei.

În Arhiepiscopia Râmnicului, hramul Sfinților Brâncoveni a fost serbat îndeosebi în ctitoria voievodală Hurezi, lavră monahală temeluită în timpul domniei sfântului. La hram a luat parte Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, alături de numeroși preoți, credincioși, monahi și monahii.

Tânăra Mănăstire „Sfinții Martiri Brâncoveni” din stațiunea montană Obârșia Lotrului, județul Vâlcea, și-a serbat de asemenea ocrotitorii. Sărbătoarea a început joi seara, 15 august, cu slujba de priveghere, continuând a doua zi cu Taina Sfântului Maslu, Acatistul „Sfinților Martiri Brâncoveni” și cu Sfânta Liturghie, săvârșite de un ales sobor de preoți și diaconi.

Sfinții Brâncoveni au fost cinstiți și de credincioșii craioveni care au luat parte în număr mare la hramul tinerei Parohii Pelendava din Bănie, care și-a serbat hramul. Sfânta Liturghie a fost oficiată de pr. Grigore Vulcănescu, consilier cultural în cadrul arhiepiscopiei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Comentarii Facebook


Știri recente