Hramul Seminarului Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț

Pelerini din toată țara au participat ieri, 5 august, la hramul Seminarului Teologic Liceal „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.

Sfântul Ioan Iacob a fost cinstit ieri de peste 1.000 de credincioși la hramul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț. În ajunul sărbătorii, slujba Privegherii a fost oficiată de un sobor de preoți și diaconi, după cum aflăm din Ziarul Lumina. Cuvântul de învățătură de la finalul slujbei a fost rostit de pr. lect. dr. Mihai Vizitiu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, care a fost director al școlii teologice nemțene în perioada 1976-1990. Ieri-dimineață, programul liturgic a continuat cu slujba Aghesmei mici, Taina Sfântului Maslu și Acatistul Sfântului Ioan Iacob. A urmat întâmpinarea Înaltpreasfințitului Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Pe o scenă amenajată în fața sfântului lăcaș, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Credincioșii prezenți la slujbă s-au rugat împreună și au mulțumit lui Dumnezeu și Sfântului Ioan Iacob de la Neamț pentru darurile revărsate asupra familiilor lor și asupra țării noastre.

De asemenea, ei s-au închinat la părticica din moaștele Sfântului Ioan Iacob de la Neamț, primită de la Patriarhia Ierusalimului la 14 octombrie 1992, când a avut loc proclamarea solemnă a canonizării sfântului. Predica la sărbătoarea Sfântului Ioan Iacob Hozevitul a fost rostită, din încredințarea Înaltpreasfințitului Teofan, de pr. prof. dr. Vasile Mihoc, de la Facultatea de Teologie „Andrei Șaguna” din Sibiu. Părintele Vasile Mihoc a vorbit despre modelul de sfințenie al Sfântului Ioan Iacob Românul, ale cărui moaște se află la Mănăstirea „Sfântul Gheorghe Hozevitul” din Țara Sfântă. A urmat cuvântul de binecuvântare adresat pelerinilor de către Înaltpreasfințitul Teofan. La final, pr. prof. Ioan Mihoc, directorul seminarului, a mulțumit ierarhilor, preoților și credincioșilor pentru că an de an vin să-l cinstească pe Sfântul Ioan Iacob. Manifestările s-au încheiat cu prezentarea unei cărți editate cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la nașterea Sfântului Ioan Iacob de la Neamț. Ziua de pomenire a Sfântului Ioan Iacob este prima zi a sărbătorilor sfinților nemțeni. Acestea continuă azi, 6 august, cu hramul mănăstirii de pe Muntele Ceahlău, și pe 7 august, cu pomenirea Sfintei Teodora de la Sihla. „Aceste trei sărbători atrag foarte mulți pelerini și credincioși care vor să trăiască în duhul acestor părinți pustnici, Sfântul Ioan și Sfânta Teodora, venind și participând cu multă dragoste la rugăciuni și la pelerinaje până pe Muntele Ceahlău”, ne-a spus pr. prof. Ioan Mihoc.

Comentarii Facebook


Știri recente