Hramul Schitului Vovidenia – Neamţ

Ca în fiecare an, Schitul Vovidenia – Neamț, veche vatră de sihăstrie românească, ctitoria episcopului Ioanichie al Romanului, şi-a serbat hramul în data de 21 noiembrie, informează site-ul doxologia.ro.

Programul liturgic al sărbătorii a început de vineri seară prin slujba Privegherii, oficiată de un sobor de preoți şi diaconi. Cuvântul de învățătură a fost rostit de părintele profesor Ioan Mihoc, directorul Seminarului Teologic Veniamin Costachi de la Mănăstirea Neamț, care, făcând referire la viața Fecioarei Maria petrecută în Templu, a subliniat că dacă despre mamele noastre nu putem vorbi decât numai la superlativ, cu atât mai mult despre Maica Domnului nu se poate vorbi decât numai prin cuvinte de laudă şi nesfârșită recunoștință. Părintele a mai adăugat: „viața Fecioarei Maria trebuie să ne fie tuturor un model, care nu se prescrie niciodată”.

După tradiție, răspunsurile la strană au fost date de corul psaltic al seminarului, condus de profesorul Marius Brumă și de mai mulți studenți și absolvenți ai Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae” și a Conservatorului din Iași.

A doua zi, dimineața, au fost citite slujba Acatistului, Ceasurile, după care a fost oficiată Sfânta Liturghie de către Preasfințitul Părinte Calinic, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Din sobor au făcut parte: părintele arhimandrit Hrisostom Rădășanu, Consilierul educațional al Arhiepiscopiei Iașilor, starețul Mănăstirii Neamț, Arhimandritul Benedict Sauciuc, o parte din egumenii celorlalte schituri ale mănăstirii, părinți din obștea mănăstirii şi schitului, alți preoți și diaconi.

La sfârșitul slujbei, Preasfințitul Părinte Calinic a rostit un cuvânt de învățătură în care a accentuat importanța sărbătorii şi implicațiile acesteia în urcușul nostru duhovnicesc către praznicul Nașterii Domnului.

La final egumenul schitului a mulțumit Preasfinției Sale, autorităților locale, invitaților prezenți, dar și credincioșilor, care iubesc așezarea monahală şi o susțin în încercarea ei de „înviere“. Hramul s-a încheiat cu săvârșirea unui parastas pentru ctitorii așezării monastice și pentru cei din veac adormiți din neamurile noastre, pe care-i purtăm în suflet și-n rugăciuni.

În după-amiaza zilei, la Muzeul Mihail Sadoveanu, din spațiul monastic al schitului, a urmat un moment literar prilejuit de împlinirea a 85 de ani de la apariția celui mai cunoscut roman sadovenian, Baltagul. Copiii și cei prezenți și-au putut aduce mai ușor aminte de atmosfera deosebită a cărții prin vizionarea unui spectacol televizat la Chișinău, în care rolul Vitoriei Lipan, cea mai cunoscută eroină sadoveniană, a fost jucat magistral de cunoscuta și îndrăgita Doamnă a cântului popular din Bucovina, Sofia Vicoveanca.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopia Canadei: Conferințele Postului Mare, online

Episcopia Ortodoxă Română a Canadei vă invită la seria de întâlniri duhovnicești „Conferințele Postului Mare 2021 – «Prin ușile pocăinței spre bucuria Învierii»”. Întâlnirile vor fi transmise online (via Zoom/Facebook) în primele cinci duminici ale…