Hramul Schitului Tămand, Protopopiatul Ineu

De sărbătoarea Așezării Veșmântului Născătoarei de Dumnezeu în Vlaherne și a Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, Așezământul monahal din Tămand, Protopopiatul Ineu, și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a oficiat Sfânta Liturghie în paraclisul schitului, informează „Ziarul Lumina”.

În cadrul slujbei, chiriarhul a fost înconjurat de un sobor de preoți și diaconi de la parohiile învecinate așezământului. În cuvântul de învățătură cu titlul „Veșmântul mântuirii după cuvântul biblic (Is. 61, 10)”, totodată rugăciune la îmbrăcarea preoților, plecând de la citirile și sinaxarul zilei, ierarhul a arătat însemnătatea pentru viața creștină a sfintelor odoare ale Bisericii, între care, la loc de cinste, veșmântul Maicii Domnului, păstrat spre întărirea credinței. Pomenirea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare dă pilda celui cunoscut ca atlet al credinței, care, îmbrăcat cu putere de sus, a fost apărător al Bisericii și țării, al întregului popor român dreptcredincios. La final, Înaltpreasfințitul Timotei a adresat cuvânt de binecuvântare tuturor pelerinilor prezenți la sărbătoarea hramului schitului din Tămand, cu dorirea ca Maica Domnului să-i ocrotească și să-i călăuzească pe toți.

Un nou slujitor la Centrul social pentru vârstnici din Tămand

După Sfânta Liturghie, a avut loc instalarea tânărului preot slujitor Ștefan Groza, cel care se va ocupa de lucrările de reabilitare necesare procesului de reorganizare ale Centrului social pentru vârstnici ce ființează în cadrul așezământului monahal. „Ne punem nădejdea în Bunul Dumnezeu că va călăuzi din nou pașii pelerinilor și ai binefăcătorilor spre acest sfânt locaș, mai ales acum, după o perioadă de încetare temporară a activității schitului și de reorganizare a spațiului corespunzător desfășurării activităților sociale. Cred că odată cu venirea tânărului preot Ștefan Groza, poate nu întâmplător în ziua de pomenire și a Voievodului Ștefan cel Mare și Sfânt, activitatea social-filantropică desfășurată aici pentru vârstnicii din centrul social, dar și pentru pelerinii sosiți, va ajunge la nivelul așteptărilor”, a declarat părintele Gabriel C. Mariș, consilier social al Arhiepiscopiei Aradului.

Biserica de lemn din Tămand a fost edificată în stil maramureșean în anul 2003, în cadrul programului eparhial de acordare a asistenței sociale în spitale și a fost deservită de către preoții din împrejurimi. Schitul a fost înființat în 2009, cu binecuvântarea și prin purtarea de grijă a chiriarhului, pe terenul primit de către Arhiepiscopia Aradului din partea Consiliului Județean Arad, în urma desființării spitalului social de bătrâni care a funcționat aici.

Comentarii Facebook


Știri recente