Hramul parohiei Timișoara Fabric-Est

Parohia Timișoara Fabric-Est şi-a serbat sâmbătă, 21 mai 2016, ocrotitorii, pe Sfinții Împărați și întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena. În mijlocul credincioşilor parohiei a fost prezent, cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, informează site-ul oficial al Eparhiei.

În cuvântul de învățătură rostit, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre momentul istoric pe care l-a scris Sfântul Constantin cel Mare pentru lumea creștină. De asemenea, Părintele Mitropolit a mai vorbit despre Crucea lui Hristos, ca semn al biruinței împăratului Constantin asupra lui Maxențiu:

„În părțile de Apus ale Imperiului stăpânea Constanțiu Clor (293-306) și pe el l-a învrednicit Dumnezeu să nască un fiu, a cărui nume era Constantin, cel pe care îl prăznuim. După moartea tatălui, armata îl proclamă pe Constantin împărat. Acesta a dorit să unească imperiul și, astfel, în anul 312 se luptă cu Maxențiu, la Roma, pe podul Milvius sau al Vulturului. În noaptea de dinainte luptei, Sf. Constantin cel Mare a avut un vis, în care i s-a arătat deasupra soarelui o cruce și deasupra scria: „Întru acest semn vei învinge”. Semnul crucii a fost pus pe steagurile și pe scuturile ostașilor, și în acest fel a învins. De acum împăratul Constantin își schimbă atitudinea față de creștini, știind că acest semn, Crucea, este semnul biruinței lui Hristos. După această luptă, mama sa, Sfânta Elena a insistat pe lângă fiul ei, să facă ceva pentru creștini, să nu mai fie persecutați. Astfel, în anul 313 pe când se afla în cetatea Mediolanului, Milanul de astăzi, împreună cu co-împăratul Liciniu, au emis un edict prin care dădea libertate de conștiință a tuturor cetățenilor din Imperiul Roman, fiecare putând să-și manifeste credința sa. După acest moment în Imperiul Roman au fost încreștinate legile, adică s-a interzis să mai fie condamnat cineva la moarte prin răstignire, multe templele păgâne au fost date creștinilor ca lăcașuri de rugăciune” a mai spus Înaltpreasfinția Sa.

La final, preotul paroh Cristian Tomescu a fost felicitat pentru lucrările pe care le-a realizat la casa parohială și activitatea de înfrumusețare a bisericii.

 

 

Comentarii Facebook


Știri recente