Hramul Parohiei Sf. Parascheva – Sf. Genoveva din Paris se desfășoară pe parcursul mai multor zile

Hramul de la parohia ortodoxă română Sfânta Parascheva și Sfânta Genoveva (Biserica Saint Sulpice) din Paris se desfășoară pe parcursul mai multor zile. Soluția a fost găsită pentru a respecta măsurile de protecție sanitară din Franța.

Într-o duminică obișnuită, la Sfânta Liturghie participă între 200 și 300 de români, de peste două ori mai mulți decât numărul permis la ora actuală pe suprafața loca;ului său de cult. De aceea, părintele paroh Răzvan Ionescu a găsit soluția de a serba hramul pe parcursul mai multor zile.

Credincioșii care vor să participe se înscriu pe liste în aplicația Doodle din Google Forms. Astfel, miercuri seară, o parte din enoriași au participat la slujba de Priveghere cu Litie, iar cei de pe lista de a doua zi au participat la Sfânta Liturghie, oficiată începând cu ora 07:00, precedată de acatistul cuvioasei Parascheva.

„A fost o atmosferă specială aseară, la fel și azi dimineață”, spune părintele Răzvan Ionescu. La liturghie, deși ora era foarte matinală, au participat neașteptat de mulți credincioși.

Părintele pregătește acum slujirile de sâmbătă și duminică, unde listele de participanți s-au închis deja.

Hramul propriu-zis, cu slujire arhierească și agapă organizate conform restricțiilor în vigoare, are loc sâmbătă, când parohia îi va avea alături pe Preasfințitul Părinte Teofil de Iberia, Arhiereu Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei, precum și pe mai mulți clerici români din diaspora.

Foto: Arhiva personală

Părintele Răzvan Ionescu s-a întors miercuri din România și le transmite românilor din țară să nu se descurajeze. „România trece acum prin ce am trecut noi cu ceva timp în urmă aici, în Franța. Oamenii au nevoie să se liniștească, nu să intre în panică, ceea ce înseamnă risc de decizii greșite și sistem imunitar slăbit”.

El mai spune că viața cotidiană dinainte de pandemie ne îngăduia să fim mai „anemici” din punct de vedere duhovnicesc, dar acum necazul în care ne aflăm ne obligă la discernământ şi la asumare.

„Lucrurile acestea ne cheamă să fim pe picioarele noastre, să fim responsabili, să ne trezim la realitate și să trăim cu adevărat. Pandemia este o școală de viață”, mai spune părintele.


Părintele Răzvan Ionescu este consilier la Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale și prodecanul Departamentului Teologie Ortodoxă și Știință al Centrului Ortodox de Studii și Cercetare „Dumitru Stăniloae” din Paris.

Foto: Arhiva personală

Comentarii Facebook


Știri recente