Hramul Parohiei Romaneşti din Valdemoro – Spania

Parohia ortodoxă românească din Valdemoro, închinată Sfinţilor Mărturisitori Sofronie de la Cioara, Visarion Sarai şi Oprea Miclăuş şi-a sărbătorit cu anticipaţie hramul (19 octombrie 2014).

La acest eveniment, raspunzând invitaţiei adresate de Părintele Paroh Dorin Sas şi având binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi a Preasfinţitului Părinte Timotei, Episcopul Spaniei şi al Portugaliei şi Chiriarhul locului, a participat Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Cu acest prilej, au avut loc mai multe manifestări care au fost puse sub semnul misiunii ortodoxe romaneşti, desfăţurate în diaspora, dar şi al cinstirii Sfinţilor Ocrotitori ai Parohiei, după cum aflăm de la Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Cu o zi înainte (18 octombrie 2014), prin grija Preotului Paroh, Preasfinţitul Părinte Siluan s-a întîlnit în biserica parohială cu un grup de credincioşi, tineri şi copii din Parohia Valdemoro, cărora le-a vorbit despre comunitatea ortodoxă românească din Ungaria, dar şi despre alte probleme legate de misiunea românească în diaspora, răspunzând întrebărilor adresate, iar în seara aceleiaşi zile, într-o altă biserică romano-catolică din Madrid, cu hramul „Sfinţii Valentin şi Cazimir”, pusă cu generozitate la dispoziţie în acest scop, a avut loc o a doua întâlnire, la un nivel mai extins, cu preoţi, tineri, copii şi credincioşi din alte parohii româneşti, care funcţionează în Madrid şi în împrejurimi şi care astăzi sunt în total într-un număr de 26 de parohii. Tema celei de-a doua întâlniri a fost „Misiunea Bisericii şi Apostolatul tinerilor în diaspora” şi ea a suscitat mult interes şi multă bucurie în rândul participanţilor, care au adresat ierarhului numeroase întrebări.

Sfânta Liturghie arhierească, cu prilejul hramului, a fost săvârşită în biserica din Valdemoro, în Duminica a 20-a după Rusalii (19 octombrie 2014) de un sobor format din Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan, Preotul Paroh Dorin Sas şi alţi clerici, iar raspunsurile liturgice au fost date de un grup de credincioase din acseată parohie, dar şi de un mic grup de copii, care au înfrumuseţat atmosfera de sărbătoare a hramului. Cu acest prilej, s-au împărtăşit cu Sfintele Taine foarte mulţi credincioşi, care cu o seară înainte se spovediseră la preotul paroh.

Parohia din Valdemoro a luat fiinţă în anul 2011, prin grija Părintelui Paroh Dorin Sas, care a săvârşit prima Sfântă Liturghie la sărbătoarea Floriilor din anul respectiv şi a fost instalat ca preot paroh în 3 septembrie 2011 de către Preasfinţitul Părinte Episcop Timotei, Chiriarhul locului. Vreme de un an de zile, parohia a funcţionat în condiţii improprii, într-o sală amenajată pentru slujire, pentru ca în anul următor, la sărbătoarea Rusaliilor din 2012 să se mute cu chirie în locaşul de cult actual, foarte frumos dotat, cu iconostas şi toate celelalte lucruri necesare desfăşurării activităţii de cult în condiţii normale şi având şi alte spaţii pentru activităţi catehetice cu copiii. Parohia Valdemoro funcţionează într-un oraş cu aproximativ 70.000 de locuitori, situat în apropierea Madridului, la 20 de kilometri şi face parte din Protopopiatul de Madrid (Comunita de Madrid), care numără 26 de Parohii. Trei dintre aceste parohii funcţionează în capitală, iar restul de 23 de parohii în oraşele şi comunităţile din împrejurimile Madridului.

Tot cu prilejul acestei vizite frăţeşti, cu caracter misionar-pastoral, Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan a fost primit la Reşedinţa Eparhială din Madrid, de către Preasfinţitul Părinte Episcop Timotei, Chiriarhul locului (în 17 octombrie 2014), a vizitat împreună cu preotul paroh diferite obiective bisericeşti şi culturale din capitala Spaniei (precum bisericile romano-catolice din Valdemoro, închinate Maicii Domnului, Catedrala romano-catolică din Madrid, numită Almodena şi biserica închinată Sfântului Francisc de Assisi, Palatul Regal şi complexul monahal, arhitectural şi teologic de la Colina îngerilor – Cerro de los Angelos, etc) şi va săvârşi duminică seara Taina Sântului Maslu, împreună cu alţi preoţi români, în biserica cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh”, din localitatea Talavera de la Reina, din Protopopiatul de Castilia.

Astfel, toate aceste manifestări au constituit din nou un bun prilej de cunoaştere reciprocă şi de întărire duhovnicească, întru comuniune frăţească ortodoxă şi românească, dar şi de cinstire a Sfinţilor Mărturisitori Români, Visarion, Sofronie şi Oprea, care şi-au păzit credinţa şi neamul cu preţul vieţii lor.

Comentarii Facebook


Știri recente