Hramul parohiei românești din orașul suedez Jönköping

Preasfințitul Episcop Macarie al Europei de Nord, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit duminică, 6 octombrie 2013, Taina Sfintei Liturghii pentru românii din orașul suedez Jönköping, cu prilejul sărbătoririi hramului parohiei românești „Acoperământul Maicii Domnului”. Cu acest prilej, au slujit preoți de la parohiile românești din Suedia, dar și preoți din Voivodina și Timoc, invitați de românii din comunitate: PC Protopop Bojan Aleksandrovici de la Malainița și PC Preot Antonie Isac din Bor, de pe valea Timocului și PC Preot Adrian Boba de la Catedrala episcopală dinVârșeț dimpreună cu PC Preot Emanuel Tăpălagă din localitatea Sân Mihai, situată în apropierea orașului Vârșeț. Preoții menționați au rudenii apropiate în parohia din Jönköping, unde majoritatea credincioșilor provin din Banatul sârbesc și de pe valea Timocului.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Episcop Macarie a tâlcuit evanghelia Duminicii a XX-a după Rusalii (Luca 7, 11-16) despre Învierea fiului văduvei din Nain. Referindu-se la semnificația sărbătorii Acoperământul Maicii Domnului, ierarhul a făcut o paralelă între mama fiului mort și înviat din Nain și Maica lui Hristos Cel Răstignit și Înviat, care râmâne icoana maternității. Preasfințitul Macarie a arătat că văduva din Nain, în fața minunii învierii singurului ei fiu, a prefigurat-o pe Maica Domnului care pe Golgota, la răstignirea Fiului ei, a fost cuprinsă de întristare, însă neîmpuținându-și credința și nădejdea, a fost copleșită de bucurie deplină la Învierea Mântuitorului Hristos, Biruitorul iadului și al morții.

La sărbătoarea hramului, Preasfințitul Macarie a botezat fetița părintelui paroh Ovidiu Teodor Băncilă și a soției sale Marica, care a primit la Botez numele Maria. PC Protopop Bojan Aleksandrovici, de la Protopopiatul Daciei Ripensis din Negotin, din încredințarea Preasfințitului Episcop Daniil al Daciei Felix, a dăruit Paraclisului Episcopal din Stockholm, dar și bisericii parohiale din Jönköping, părticele din moaștele Sfintei Mucenițe Sabina Romana.

Preasfințitul Macarie a oferit celor prezenți la slujbă câte un exemplar din lucrarea „Ortodoxie și românism”, scrisă de marele teolog și duhovnic român Dumitru Stăniloae, anul 2013 fiind proclamat în Biserica Ortodoxă Română, <i>An comemorativ al Părintelui Dumitru Stăniloae</i>, deoarece în acest an se împlinesc 110 ani de la nașterea sa și 20 de ani de la trecerea sa la cele veșnice.

Parohia Ortodoxă Română din Jönköping îi are ca ocrotitori și pe Sfinții Cuvioși Daniil Sihastrul și Paisie de la Neamț.

Comentarii Facebook


Știri recente