Hramul Parohiei Ortodoxe Românești din Budapesta

Sărbătoarea Nașterii Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul este și hramul Parohiei Ortodoxe Românești din Budapesta. Cu acest prilej, în Capela Ortodoxă Românească din strada Holló nr. 8, din capitala Ungariei, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească, împreună cu clericii acestui așezământ românesc: Protopop Marius Maghiaru, Parohul Budapestei, Protosinghel David Pop, Superiorul Așezământului Monahal „Sfântul Ioan Botezătorul” și al Centrului Pastoral-Misionar și Cultural „Sfântul Vasile cel Mare” și cu Arhidiaconul Claudiu, de la Catedrala Episcopală din Giula, după cum informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Răspunsurile liturgice au fost date cu mult talent și competență profesională de către Corul de Cameră „Psalmodia Vardiensis”, al Facultății de Teologie Ortodoxă din Oradea, condus de Pr. Conf. Univ. Dr. Mihai Brie, profesor de muzică al acestei facultăți. Corul „Psalmodia Varadiensis” a sosit în Ungaria cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Sofronie al Oradiei și pe lângă răspunsurile de la Sfânta Liturghie, în aceeași seară, cu începere de la orele 19, va prezenta un concert de muzică bisericească, sub genericul „Sunete bizantine și ortodoxe”, la sediul Institutului Cultural Român din Budapesta, într-o manifestare organizată de Doamna Brândușa Armanca, Directorul acestui Institut.

La sărbătoarea hramului de la Budapesta a fost prezentă în mijlocul credincioșilor, Excelența Sa, Doamna Irina Comaroschi, Ambasadorul României la Budapesta și Domnii Kiss Andras și Fedor Tibor, reprezentanți ai Secretariatului de Stat pentru Culte de la Budapesta.

Pentru activitatea deosebită desfășurată în cadrul comunității ortodoxe românești din Ungaria pe durata desfășurării mandatului de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Ungară, pentru sprijinul oferit întotdeauna cu multă generozitate și noblețe sufletească Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, în general, precum și Așezământului Monahal și Parohiei Ortodoxe Românești din Budapesta, contribuind efectiv la posibilitatea continuării lucrărilor de restaurare a imobilului care adăpostește aceste instituții, dar și la îndeplinirea idealului acestei comunități de a avea o biserică românească în capitala Ungariei, pentru rolul avut în promovarea unor relații excelente între cele două State, Român și Maghiar, dar și între instituțiile românilor din Ungaria și instituțiile Statului Român, Doamnei Irina Comaroschi i-a fost oferită din partea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan o Diplomă de Excelență.

Aceeași distincție i-a fost oferită și Corului „Psalmodia Varadiensis” din Oradea, pentru misiunea duhovnicească și culturală desfășurată în multe dintre parohiile Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, prin răspunsurile liturgice și numeroasele concerte susținute atât în Catedrala Episcopală din Giula, cât și în alte biserici ale Episcopiei (Budapesta, Micherechi, Chitighaz, Săcal, Apateu, etc.), pentru calitățile interpretative deosebite și valoarea sa, dobândite prin muncă susținută, de-a lungul anilor, precum și pentru bunăvoința și dragostea de a fi prezent de multe ori în mijlocul comunității românești din Ungaria.

Astfel, Praznicul Nașterii Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul a constituit o frumoasă sărbătoare de suflet și pentru comunitatea românească din capitala Ungariei.

Comentarii Facebook


Știri recente