Hramul Parohiei Ortodoxe Române din Åarhus, Danemarca

Parohia Ortodoxă Română din Åarhus, Danemarca, a prăznuit-o la 12 octombrie pe Sfânta Cuvioasă Parascheva care ocroteşte comunitatea românească din peninsula Iutlandei împreună cu Sfintele Teodora de la Sihla şi Ana, prinţesa wikingă.

Cu prilejul hramului, în mijlocul credincioşilor români a fost prezent Preasfinţitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord. În ajunul sărbătorii, Preasfinţia Sa a săvârşit slujba Privegherii şi Taina Sfântului Botez pentru pruncul Ştefan, iar azi, a săvârşit Acatistul Sfintei Parascheva şi Sfânta Liturghie, în cadrul căreia l-a hirotesit întru iconom stavrofor pe părintele paroh Mihai Radu Crăciunescu, ca semn de apreciere şi binecuvântare pentru bogata activitate pastorală şi misionară desfăşurată în cei 17 ani de slujire preoţească.

În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Părinte Macarie a vorbit despre Sfânta Cuvioasă Parascheva, ca model de urmare a crucii, potrivit cuvintelor Mântuitorului: „Dacă vrea cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-Mi urmeze Mie” (Luca 16, 24).

Ascultând din fragedă copilărie acest îndemn al Mântuitorului, Sfânta Parascheva a purtat crucea nevoirii şi a jertfei de sine, făcându-se model demn de urmat de către toţi cei de astăzi. La sfârşitul slujbei, ierarhul românilor ortodocşi din Scandinavia i-a binecuvântat şi încurajat pe copiii din cadrul şcolii parohiale care au susţinut un scurt recital de poezii şi rugăciuni. Preasfinţia Sa le-a oferit cruciuliţe,exprimându-şi bucuria că prin naşterile de prunci şi formarea lor în duhul credinţei ortodoxe creşte şi sporeşte comunitatea românească din Scandinavia

Comentarii Facebook


Știri recente