Hramul parohiei ieșene „Sfântul Cuvios Antonie cel Mare”

Sfântul Antonie cel Mare, unul dintre cei mai populari asceți ai Bisericii noastre, considerat începătorul vieții călugărești, a fost sărbătorit ieri la biserica ce-i poartă numele din cartierul ieșean Nicolina, printr-o Sfântă Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, informează Ziarul Lumina. Urmând tradiției ultimilor ani, dacă la slujbele de seară, cele ale Vecerniei și Litiei, din ajunul sărbătorii hramului, la parohia „Sfântul Cuvios Antonie cel Mare” au participat mai mulți preoți de mir, în ziua prăznuirii Sfântului, soborul ce a slujit alături de înaltul ierarh a fost format cu precădere din părinți de la mănăstirile din Iași.

Zi de mare sărbătoare în parohia „Sfântul Cuvios Antonie cel Mare” din Iași, unde ieri, 17 ianuarie 2014, slujba Sfintei Liturghii a hramului a fost oficiată de IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența a câteva sute de credincioși. Întrucât Sfântul Cuvios Antonie cel Mare este supranumit „Părintele monahilor”, fiind considerat de tradiția monastică, împreună cu Sfântul Pahomie cel Mare, drept întemeietor al vieții de obște, soborul slujitor ce l-a înconjurat pe Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a fost format cu precădere din părinți de la mănăstirile din Iași. Astfel, alături de părintele paroh Ionel Roată și de pr. Vilie Doroșincă, protopopul Protoieriei Iași 2, la sărbătoarea bisericii ieșene au fost prezenți arhim. Hrisostom Rădășanu, consilierul educațional al Arhiepiscopiei Iașilor, arhim. Amfian Ragoșcă, starețul Mănăstirii Stavnic, protos. Chesarie Codreanu, starețul Mănăstirii Dobrovăț, protos. Iustin Neagu, preot de caritate la Spitalul Socola, precum și părinții duhovnici de la mănăstirile Galata, Frumoasa și Copou. Răspunsurile la strană au fost date de monahiile de la Mănăstirea Frumoasa, ce au fost însoțite de maica stareță Sofia Bordeianu, iar slujba Sfintei Liturghii a debutat cu citirea rugăciunii arhierești de dezlegare.

„În inima celor blânzi odihnește Domnul, iar sufletul răzvrătiților este scaun diavolului”

După citirea pericopei evanghelice, a fost rostit cuvântul de învățătură, în care IPS Părinte Mitropolit Teofan a vorbit despre ascultare, virtute prin care omul Îl poate odihni în sufletul său pe Însuși Dumnezeu: „Un cuvânt al Sfântului Antonie cel Mare, așezat și în icoana lui din această biserică, spune în felul următor: „În inima celor blânzi odihnește Domnul, iar sufletul răzvrătiților este scaun diavolului”. La fel, Sfântul Apostol Pavel, în Epistola către Evrei, spune: „Fraților, ascultați de mai marii voștri, căci ei priveghează pentru sufletele voastre”. Ascultarea față de cel care este rânduit să fie, de exemplu, coordonatorul unei obști parohiale, mănăstirești sau eparhiale, sau cap în viața de familie, sau duhovnic, sau mai marele stăpânitor al zilei care are și frică de Dumnezeu, această ascultare îl odihnește pe om, făcând ca Însuși Dumnezeu să se sălășluiască în sufletul lui. Iar cel care are întotdeauna ceva de spus împotriva mai-marelui său, sau împotriva soțului/soției, sau împotriva starețului și stareței, în cazul vieții monahale, își va obosi și neliniști inima, care va fi acaparată în cele din urmă de puterile întunericului”. Spre finalul cuvântului, după ce a vorbit despre viața marelui părinte prăznuit, IPS Teofan a subliniat câteva dintre învățăturile acestuia, pe care le enumerăm în rândurile ce urmează: „Oriunde vei merge, să ai înaintea ta pe Dumnezeu. Orice vei face, să ai mărturie din Sfintele Scripturi. Să nu te muți de grabă din locul tău”./ „Viața și moartea mea depind de ceilalți, căci, dacă l-am câștigat pe aproapele meu, L-am câștigat pe Dumnezeu”./ „De la aproapele vine și viața, și moartea. Căci, dacă aducem folos duhovnicesc aproapelui, pe Dumnezeu dobândim, și dacă greșim aproapelui, lui Hristos greșim”.

Slujba arhierească s-a încheiat cu alocuțiunea părintelui protopop Vilie Doroșincă și a părintelui paroh Ionel Roată. „Rânduiala la această biserică parohială este asemenea cu cea din mănăstiri, oficiindu-se în fiecare zi Sfânta Liturghie. Este un loc cu o duhovnicie deosebită, dovadă fiind faptul că se spovedesc și se împărtășesc foarte mulți credincioși la fiecare Liturghie, iar pe lângă acest lucru, jertfa materială a credincioșilor de aici se reflectă atât în frumusețea acestei biserici și a lăcașului de cult aflat în construcție, cât și în ctitorirea unei biserici dintr-o parohie foarte mică, Medeleni, compusă din 35 de familii”, a subliniat, în cuvântul rostit, părintele protopop Vilie Doroșincă.

Construcția Bisericii „Sf. Cuv. Antonie cel Mare” din cartierul ieșean Nicolina a început în anul 2003, cu sprijinul enoriașilor parohiei „Sfinții Voievozi” – Frumoasa, care s-a desființat la 1 februarie 2002, pentru a se reînființa Mănăstirea Frumoasa. Piatra de temelie a paraclisului-biserică „Sfântul Antonie cel Mare” a fost pusă la 26 august 2003, iar la 28 septembrie, același an, a fost săvârșită prima Liturghie. În prezent, la parohia ieșeană se lucrează la ridicarea unei biserici mai mari.

Comentarii Facebook


Știri recente