Hramul Parohiei Iancu Vechi-Mătăsari din Capitală

Numeroşi credincioşi bu­cureşteni au participat în zilele de sâmbătă şi du­mi­nică, 19 şi 20 septembrie 2015, la sărbătoarea Sfinţilor Muce­nici Eustație, Teopista, A­gapie și Teopist, ocrotitorii Parohiei Iancu Vechi-Mă­tăsari, Protoieria Sector 2 Capitală. Biserica acestei parohii este singurul locaş de închinare din Capitală care păstrează părticele din sfintele lor moaşte, informează Ziarul Lumina.

Ca şi în ultimii doi ani, în ajunul zilei de sărbătorire a celui de-al doilea hram al bisericii Parohiei Iancu Vechi-Mătăsari din Capitală, după săvârşirea Acatistului sfinţilor mucenici şi a Vecerniei Mari unită cu Litia, a fost organizată procesiunea pe străzi din parohie cu racla ce păstrează moaşte ale Sfântului Mucenic Eustaţie, ale soției sale, Teopista, și ale fiilor lor, Agapie și Teopist. Racla cu cinstitele odoare a fost purtată pe umeri de patru preoţi, fiind înconjurată de un sobor de 19 preoţi şi patru diaconi. Bătăile de toacă şi glasurile cântăreţilor şi ale numeroşilor pelerini, care ţineau în mâini lumânări aprinse şi intonau cântări duhovniceşti, au atras atenţia celorlalţi oameni de pe stradă, din case şi apartamente care filmau alaiul luminat şi întrebau curioşi ce anume se întâmplă, sau ale cărui sfânt sunt cinstitele moaşte. „Asta înseamnă să fii credincios”; „Bat clopotele, înseamnă că este o bucurie mare”, au fost câteva dintre remarcile trecătorilor care, pentru câteva minute, s-au oprit din rapiditatea şi agitaţia vieţii şi nu puţini au fost aceia care fie s-au alăturat celorlalţi pelerini, fie se adunau şi începeau să vorbească despre credinţă.

Procesiunea cu odoare duhovniceşti are menirea de a chema nu doar pe cei credincioși, care înțeleg rostul participării lor, ci și pe cei care stau deoparte.

„Sfinţii au ieşit în lume pentru a mărturisi cuvântul lui Dumnezeu, aşa cum au făcut și în timpul vieților lor. Fiecare procesiune nu este altceva decât o exprimare a adevărului veșnic al credinței noastre în cetatea în care trăim, pe străzile pe care călcăm zilnic, întâl­nindu-ne cu oamenii pe care îi vedem zilnic și care acum au posibilitatea de a se ruga împreună cu noi la acest moment înălțător duhovnicesc, precum și pentru cei care sunt acasă, fiindcă Hristos intră în casele lor şi bate la ușa inimii lor pentru ca, deschizându-I, să devină mărturisitori ai învățăturii Sale celei adevărate”, a spus pr. Aurel Mihai, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor şi delegatul Patriarhului României la procesiunea cu sfintele moaşte.

Sărbătoarea sfinților mucenici ocrotitori ai Parohiei Iancu Vechi-Mătăsari a continuat ieri, 20 septembrie, cu Sfânta Liturghie și slujba de pomenire a ctitorilor și slujitorilor bisericii trecuți la Domnul.

După Sfânta Evanghelie, părintele consilier patriarhal Ciprian Florin Apetrei, delegatul Întâistătătorului Bisericii noastre, a reliefat semnificaţiile teologice şi duhovniceşti ale pericopei evanghelice a Duminicii după Înălţarea Sfintei Cruci, subliniind modelul de viaţă al Sfinţilor Mucenici Eustaţie, Teopista, Agapie și Teopist, o familie creștină martirizată la Roma în jurul anului 122, care şi-a asumat crucea şi a urmat Mântuitorului Iisus Hristos.

La final, pr. paroh Constantin Stoica a mulţumit preoţilor şi credincioşilor care au participat la sărbătoarea ocrotitorilor parohiei, care de 175 de ani ocrotesc comunitatea parohială de la Iancu Vechi-Mătăsari. „Este o mare bucurie duhovnicească pentru noi, deoarece foarte mulți slujitori şi credincioşi de la parohiile învecinate au fost părtași la bucuria comunităţii noastre, care a înviat grație intensificării cultului Sfinților Mucenici Eustație, Teopista, Agapie și Teopist”.

De asemenea, părintele paroh a anunţat că viaţa şi acatistul sfinţilor mucenici ocrotitori vor fi tipărite, după ce vor fi aprobate de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, şi că Victor Stoica, membru al Grupului coral Vox Coelestis al parohiei, a compus cântările pentru slujba sfinţilor mucenici ocrotitori.

La plecare, fiecare credincios a primit câte o icoană a ocrotitorilor şi câte un dar din partea parohiei.

Comentarii Facebook


Știri recente