Hramul parohiei din Pulversheim, Mulhouse

Parohia din Pulversheim, Mulhouse a fost astăzi îmbrăcată în haine de sărbătoare. Ea a serbat ziua protectorilor și mijlocitorilor săi, Sfinții Cosma și Damian. Pentru ea a fost o zi deosebită deoarece au fost aduse și așezate în biserică moaștele celor doi sfinți patroni. La Sfânta Liturghie săvârșită de un sobor de preoți, au participat credincioși din Franța, Elveția și Germania, după cum ne-a mărturisit Pr. Emil Tanca.

Chemarea smerită a Sfinților Cosma și Damian a reunit in comuniune de rugăciune credincioși și pelerini, iar sfintele lor moaște prin rugăciune au unit cerul cu pământul în iubirea veșnică a lui Hristos pentru oameni. Pelerinii și credincioșii s-au închinat cu mare evlavie, credință și nădejde la sfintele moaște, rămășițele pământești ale viețuirii duhovnicești a sfinților în această lume.

Aceste sfinte odoare au fost primite în dar de la Episcopia catolică din Essen, Germania. În această localitate au fost aduse de Sfântul Alfrid în anul 854, de la Roma închinând acest oraș Sfinților Cosma și Damian. Alte părți din moaștele lor se află la Madrid, la Roma, în Sicilia, precum și în Franța la mănăstirea din Brageac.

Acești doi sfinți au trecut la Domnul în secolul al treilea după Hristos. În calendarul ortodox sunt pomeniți trei perechi de frați Cosma și Damian: la 1 iulie, la 17 octombrie și la 1 noiembrie. Ei sunt numiți doctori fără de arginți, deoarece au practicat medicina fără să ceară bani. De aceea, ei ne sunt exemple de fapte bune și de mărturisire a credinței într-o lume din ce în ce mai secularizată.

Parohia din Pulversheim a fost înființată în anul 2003 și biserica actuală a fost sfințită cu hramul celor doi sfinți de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în 10 aprilie 2011.

Comentarii Facebook


Știri recente

Patriarhul Daniel: Sărbătoarea Sf. Ap. Andrei este confirmarea credinței apostolice a poporului român (Text integral)

Predica Preafericitului Părinte Daniel la sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României, rostită în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reședința Patriarhală, 30.11.2023. Text revizuit de autor: Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel întâi…