Hramul paraclisului Universității Politehnica

În Duminica a II-a a Postului Mare, Biserica Ortodoxă l-a prăznuit în mod special pe Sfântul Ierarh Grigorie Palama, Arhiepiscopul Tesalonicului. Cu această ocazie, la biserica ocrotită de teologul luminii necreate, situată în campusul Universității Politehnica din București, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, informează „Ziarul Lumina”.

Biserica Sfântului Grigorie Palama din București a fost plină în ziua hramului. Numeroși credincioși, studenți, tineri, ctitori, binefăcători și slujitori care sunt legați duhovnicește de teologul luminii dumnezeiești, așa cum este cunoscut acest sfânt, au participat la Sfânta Liturghie arhierească, în cadrul căreia un impresionant număr de copii și adulți au fost împărtășiți.

Hramul bisericii a început sâmbătă seara cu slujba Privegherii, care a cuprins rânduiala Vecerniei unită cu Litia și Utrenia duminicii. Ieri dimineață, după oficierea Acatistului Sfântului Grigorie Palama, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de slujitori din care au făcut parte părintele Constantin Coman, profesor de Noul Testament la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, părintele protopop Costel Burlacu, de la Protopopiatul Sector 6 Capitală, părintele Marian Mihai, parohul Bisericii „Sfântul Grigorie Palama”, părintele Maricel Popa, slujitor la această biserică, precum și alți preoți și diaconi. Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul a arătat în cuvântul de învățătură că Biserica a pomenit duminică pe Sfântul Grigorie Palama și a amintit și de minunea vindecării paraliticului din Capernaum, pentru a arăta că vederea sau contemplarea luminii dumnezeiești este în strânsă legătură cu practicarea faptelor iubirii milostive.

„Credința celor patru tineri care l-au adus pe slăbănogul din Capernaum la Mântuitorul Hristos este o lumină. Dincolo de luminile credinței pe care le percepem vizual, sărbătorim astăzi pe teologul luminii, pe Sfântul Grigorie Palama, cel care în secolul al XIV-lea, în dispute publice și în sinoade ținute în capitala Imperiului Bizantin, a reușit să demonstreze ortodoxia și temeinicia credinței Părinților răsăriteni care arătau posibilitatea contemplării cu ochii trupești încă din lumea aceasta a luminii necreate a lui Dumnezeu, a luminii care a străbătut universul creat de Dumnezeu până la a patra zi a creației, când au fost aduși la existență și luminătorii fizici, soarele, luna și stelele. De atunci lumina necreată poate fi contemplată de oameni prin rugăciune statornică, prin îndeplinirea poruncilor lui Dumnezeu, dar mai ales într-o viață curată și desăvârșită, știind că lumina aceasta necreată nu poate fi văzută decât de cei care, potrivit Fericirilor Mântuitorului Iisus Hristos, au inima curată”, a spus PS Varlaam Ploieșteanul.

La sfârșitul Sfintei Liturghii a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru fericiții ctitori și binefăcători ai lăcașului de rugăciune: patriarhul Teoctist, arhimandritul Sofian Boghiu, părintele Dumitru Stăniloae, pictorul Horia Bernea, Elena Badea și alți miluitori adormiți întru Domnul.

Comentarii Facebook


Știri recente