Hramul paraclisului parohiei Sfânta Cruce – Torino II

Sfânta Muceniță Filoteia de la Curtea de Argeș, una din cei trei ocrotitori ai paraclisului Parohiei „Sfânta Cruce” – Torino II și ocrotitoarea Centrului de Ajutor dedicat Vieții (CAV) „Sfânta Filoteia” care își desfășoară lucrarea pe lângă parohie, a fost prăznuită începând de vineri seara, când a fost săvârșită Vecernia Mare cu Litie.

În ziua praznicului, pe 7 decembrie, Utrenia și Sfânta Liturghie au fost săvârșite în sobor de preoții și diaconii parohiei cărora li s-a alăturat preotul Vasile Timiș de la Parohia „Sfântul Apostol și Evanghelist Matei” de la Ciriè, informează episcopia-italiei.it

Evlavia credincioșilor pentru Sfânta Muceniță s-a exprimat și prin împodobirea unui scrin în care a fost așezat veștmântul său în biserică în aceste zile, veșmânt donat parohiei noastre în anul 2009 de Înaltpreasfințitul Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului.

După Sfânta Liturghie, părintele Vasile Timiș nu a vorbit despre Sfânta Filoteia, a cărei viață este bine-cunoscută de către credincioșii acestei parohii, ci s-a referit la slujirea liturgică în această parohie, care Îl are cu adevărat în centru pe Hristos. Părintele a spus că această slujire aduce bucurie și pace atât preoților și diaconilor în altar, cât și credincioșilor în biserică, iar harul coboară nu doar peste Sfintele Daruri, ci și în biserică și dincolo de zidurile văzute ale acesteia. De asemenea, amintind faptul că în această parohie s-a format și a fost hirotonit diacon și preot, părintele a vorbit despre lucrarea deosebită la care a fost părtaș de atunci încoace împreună cu preoții de aici și în special cu preotul paroh Lucian Roșu, astfel că totdeauna când are prilejul să slujească aici simte o mare bucurie.

În încheiere, părintele Vasile a arătat că Sfânta Filoteia, deși era o copilă, a înțeles adevăratul sens al vieții creștine și a trăit pe măsura acestei înțelegeri, asumându-și cu bucurie mucenicia. Ea ne cheamă, așadar, să folosim toate mijloacele lumii acesteia pentru a trăi și noi viața creștină în adevăratul ei înțeles, așa încât să împlinim cuvântul rostit de Hristos care s-a citit la Sfânta Liturghie: „Așa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, încât să vadă faptele voastre cele bune și să slăvească pe Tatăl vostru Cel din ceruri.” (Mt. 5, 16).

Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă frățească pregătită de credincioasele parohiei.

Comentarii Facebook


Știri recente