Hramul paraclisului Facultății de Teologie din Arad

Prăznuirea din 13 august a aducerii moaștelor Sfântului Maxim Mărturisitorul la Constantinopol marchează an de an hramul de vară al paraclisului din incinta Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad, închinat deopotrivă Sfântului Maxim Mărturisitorul și Sfântului Mare Mucenic Mina, informează „Ziarul Lumina”.

Și în anul acesta, prăznuirea Sfântului Maxim a fost cinstită după cuviință prin săvârșirea slujbei Vecerniei cu Litie, în preziua sărbătorii, la care a participat și întâistătătorul eparhiei arădene, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei. La sfârșitul slujbei, Înaltpreasfinția Sa a rostit și un bogat cuvânt de învățătură, arătând că luna august, ultima din cursul anului bisericesc, denumită în popor și Gustar, este una a marilor bucurii duhovnicești care ne sunt îmbiate spre gustare. Luna aceasta cuprinde în ea prăznuirea Aducerii Lemnului Sfintei Cruci, a Schimbării la Față a Domnului, a Maicii Domnului în chip special, prin praznicul Adormirii ei, a Sfântului Prooroc și Botezător Ioan a cărui tăiere a capului o prăznuim la sfârșitul lunii, precum și a multor sfinți români, mijlocitori către Dumnezeu pentru noi.

În acest context bogat se adaugă în chip fericit și prăznuirea Sfântului Maxim Mărturisitorul care a teologhisit prin cuvântul și viața sa despre Întruparea Cuvântului, precum și despre îndumnezeirea firii umane prin Hristos. Preacinstirea pe care Biserica o aduce Maicii Domnului și care se exprimă în această lună prin postul închinat adormirii ei își găsește temeiul tocmai în învățătura despre dumnezeirea Mântuitorului Care S-a născut din ea și pe care a afirmat-o în chip lămurit Sfântul Maxim, îndurând greutatea surghiunului și multe alte suferințe, purtate însă toate cu multă putere și credință în adevărul cel mântuitor pe care sfântul l-a afirmat și l-a fixat pentru învățătura Bisericii.

La sfârșitul cuvântului de învățătură, părintele Ștefan Negreanu, în numele părinților slujitori și al credincioșilor care vin și se roagă în acest paraclis, alături de studenți, i-a adus mulțumiri Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop pentru dragostea pe care o arată an de an bisericii din curtea facultății și sfinților ocrotitori ai ei, participând întotdeauna la toate prăznuirile hramurilor acesteia. În ziua praznicului au fost săvârșite slujba Utreniei și dumnezeiasca Liturghie întru cinstirea sfântului ocrotitor, de către soborul părinților slujitori la această biserică. Prin rugăciunile Sfântului Maxim Mărturisitorul, nădăjduim să dobândim milă și har de la Dumnezeu pentru lucrarea duhovnicească misionară și teologică pe care o împlinește Facultatea de Teologie din Arad.

Comentarii Facebook


Știri recente