Hramul Paraclisului de la Otlaca Pustă – Ungaria

Paraclisul de lemn, în stil maramureșean, de la Parohia Otlaca Pustă (Pusztaottlaka) – Ungaria, închinat Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, și-a sărbătorit hramul, sâmbătă, 23 aprilie 2016, informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, a săvârșit Sfânta Liturghie în locaşul de cult. Din soborul slujitor au mai făcut parte: Părintele Arhimandrit Calinic Covaci, Consilierul Administrativ-Cultural al Episcopiei și Paroh la Otlaca Pustă, gazda acestei manifestări, Părintele Florin Olteanu, Protopop de Giula și Paroh la Chitighaz (Kétegyháza), Părintele Șereș Alexandru, Paroh la Aletea (Elek) și Crâstor (Sarkadkeresztúr), Părintele Ionuț Teodor Negrău, Paroh la Săcal (Körösszakál), Arhidiaconul Claudiu Condurache și Diaconul Emanuel Văduva, de la Catedrala Episcopală din Giula.

Răspunsurile la strană au fost date de monahiile de la Centrul Eparhial din Giula, iar la slujbă, alături de credincioșii otlăcani au participat și credincioși din Giula și Chitighaz, dar și din Arad, care au mai luat parte și altă dată la acest hram.

În cuvântul de învățătură de la hramul din acest an, Preasfințitul Părinte Siluan și-a exprimat bucuria sufletească pentru acest locaș de cult, închinat Sfântului Mare Mucenic Gheorghe și pentru frumusețea locurilor în care el a fost ridicat, care reflectă și hărnicia românilor ortodocși din Ungaria, iar în acest caz a otlăcanilor, a vorbit despre exemplul extraordinar de tărie în credință pe care îl reprezintă Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, care este model de viețuire și sprijin pentru noi și pentru creștinii din toate timpurile, a subliniat semnificația dublă a acestei zile de sâmbătă, premergătoare Praznicului Floriilor, în care îl pomenim, de asemenea, pe Sfântul Lazăr, cel înviat a 4 zi din morți, prietenul Domnului și fratele surorilor Marta și Maria, ajuns ulterior și Episcop în Cipru, dar facem și pomenirea morților și ne pregătim pentru a intra în Săptămâna Mare.

La final, ierarhul a adus mulțumire Bunului Dumnezeu pentru această frumoasă zi de hram, Părintelui Calinic pentru organizare și tuturor credincioșilor pentru participare. Între cei prezenți s-au numărat și Domnul Deputat Gheorghe Șimonca, precum și Doamna Elvira Ardelean, Primarul localității Otlaca Pustă.

Credincioșii au fost miruiți de ierarh și au primit anafură și iconițe cu Sfântul Mare Mucenic Gheorghe și au fost invitați cu toții la o agapă frățească.

 ______________________

Paraclisul de lemn în stil maramureșean, de la Otlaca Pustă a fost construit într-o zonă de agrement foarte frumoasă de la marginea comunei Otlaca Pustă unde funcționează și un Centru pentru familii și tineret, realizat în principal prin străduințele și munca Domnului Gheorghe Șimonca, originar din această localitate și fost primar al ei, care este în prezent deputat în Parlamentul de la Budapesta.

Acest Paraclis a fost ridicat între anii 2012-2013, în cadrul unui proiect european transfrontalier, desfășurat în comun de Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria, Arhiepiscopia Aradului și Fundația pentru dezvoltarea localității Otlaca Pustă, fiind sfințit în anul 2013, de un numeros sobor de clerici, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei al Aradului, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, Chiriarhul locului și Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcopul-Vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei și fost slujitor, mai înainte, la biserica din Otlaca Pustă.

De atunci, anual, a fost sărbătorit hramul acestui Paraclis, la Sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.

Comentarii Facebook


Știri recente