Hramul Paraclisului CMN a început cu sfințirea Casei Consilium

Hramul Sfântului Ioan Gură de Aur la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului (CMN) a început luni seara, în ajunul sărbătorii, cu slujba de sfințire a Casei Consilium oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Casa Consilium, aflată lângă Paraclisul CMN este una provizorie. Clădirea are o capacitate de 150 locuri. Ea va servi drept sală de mese la unele evenimente sau de ședințe, de consiliere, atât pentru lucrătorii de la Catedrala Națională, cât și pentru voluntarii Paraclisului CMN.

Casa Consilium. Foto: Basilica.ro

În cuvântul rostit la final, Părintele Patriarh a spus că sala sfințită în ajunul hramului va fi utilizată și pentru agapele de după Sfânta Liturghie oficiată în paraclisul de pe Dealul Arsenalului, care erau organizate în trecut într-un cort.

„Casa Consilium este și o sală a bucuriei, a comuniunii frățești”, a subliniat Preafericirea Sa, „pentru că lumea are nevoie de comuniune”.

„Această tradiție a noastră de a uni rugăciunea cu milostenia, cu agapa, este o tradiție apostolică, din primele veacuri”, a adăugat Patriarhul Daniel făcând referire la mesele servite după Sfânta Liturghie la trapeza mănăstirilor.

„În Moldova, unde mănăstirile au avut o influență foarte mare asupra parohiilor, după modelul trapezei monahale s-au făcut și trapeze parohiale care se numesc case de prăznuire”, a adăugat Patriarhul României.

În încheiere, Părintele Patriarh a îndemnat „să arătăm credința lucrătoare prin iubire”, așa cum ne îndeamnă atât Sf. Apostoli, cât și Sf. Părinți. El a amintit și recomandarea Sf. Ioan Hrisostom: „Dacă vrei ca rugăciunea ta să se înalțe la ceruri să-i dai două aripi: postul și milostenia”.

„Cine postește dar nu face milostenie adună rezerve, provizii”, a avertizat Patriarhul României în contextul Postului Nașterii Domnului care va începe miercuri. Despre Postul Crăciunului, Preafericirea Sa a evidențiat că nu este la fel de aspru ca Postul Sfintelor Paști, dar „este un post al rugăciunii și al milosteniei”.

Icoana Sf. Treimi – simbolul ospitalității

Patriarhul Daniel a oferit în dar Casei Consilium o icoană cu reprezentarea Sfintei Treimi, copie a celei pictate de Rubliov și intitulate „Ospitalitatea lui Avraam”.

„Această icoană este un semn al comuniunii liturgice, dar și un semn al comuniunii frățești în agape”, a spus Patriarhul.

Patriarhul Daniel oferind Casei Consilium o icoană cu reprezentarea Sfintei Treimi. Foto: Basilica.ro

Preafericitul Părinte Patriarh i-a felicitat la final atât pe Arhim. Ciprian Grădinaru, cât și pe toți slujitorii și binefăcătorii Paraclisului CMN care au contribuit la construirea Casei Consilium.

Priveghere și procesiune în cinstea Sf. Ioan Gură de Aur

După sfințirea Casei Consilium, în Paraclisul Catedralei Naționale este oficiată slujba de priveghere în cinstea ocrotitorului lăcașului de cult: Sf. Ioan Gură de Aur.

La ora 18:30 racla cu un fragment din moaștele Sf. Ioan aflată în patrimoniul Paraclisului va fi purtată în procesiune în jurul lăcașului de cult.

Sărbătoarea hramului va continua marți dimineață cu slujba Acatistului Sfântului Ioan, Ceasurile, apoi cu oficierea Sfintei Liturghii de la ora 09:30.

Foto credit: Raluca Ene / Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente