Hramul Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului

Sute de credincioși au participat astăzi, 12 iulie 2015, la sărbătoarea hramului Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului care și-a cinstit ocrotitoarea, pe Maica Domnului Prodromița. În această zi, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură rostit după Sfânta Evanghelie, Preasfinția Sa a spus că vinderea slăbănogului ne trimite opera restauratoare realizată de Mântuitorul Hristos: ”A întărit acest cuvânt cu vindecarea lui, pentru că nu mai auzise nimeni ca un om slăbănog care nu mai mergea pe picioarele lui, care fusese adus pe o targă, să se ridice îndată și să meargă. Acest lucru, drept măritori creștini, arată că Iisus Hristos a venit în lume ca să restaureze și să îl mântuiască pe omul cel căzut. Din nemărginita Lui iubire, a coborât în lume, s-a îngrijit de toți aceștia care aveau nevoie de restaurare. El s-a îngrijit de restaurarea omului căzut și l-a întors la Dumnezeu”.

La final, Preasfinția Sa a vorbit despre Icoana Maicii Domnului „Prodromița”: ”Această icoană a Maicii Domnului, numită Prodromița, face parte din rândul icoanelor nezugrăvite de mână omenească. Pentru câteva luni această icoană a împodobit schitul călugărilor români de la Bucium din apropierea cetății Iașilor, dar și câteva biserici din Huși, Bârlad și Galați în drumul ei către Muntele Athos. După 148 de ani de la pictarea ei în chip minunat în cetatea Iașilor, în anul 1863, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și cu stăruința Părintelui Arhimandrit Ciprian și a multor credincioși care au dorit ca să zugrăvească chipul Maicii Domnului asemenea celui aflat în icoana minunată de la Schitul Prodromul din Muntele Athos, ea a fost realizată din nou”.

În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a hirotonit întru preot pe diaconul Cârciu Dragoș – Mihai pe seama Parohiei Filipeștii de Târg din Protopopiatul Câmpina, județul Prahova și întru diacon pe tânărul teolog Vlad George, pe seama Parohiei Radila – Protopopiatul Ploiești Nord, județul Prahova.

Credincioșii prezenți astăzi la sărbătoarea hramului Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului s-au putut închinat la icoana Maicii Domnului Prodromița care a fost scoasă și așezată în pridvorul bisericii.

Icoana originală a Maicii Domnului Prodromiţa a fost pictată în mod minunat la Iași, în anul 1863, și dusă la Muntele Athos, devenind ocrotitoare a Schitului românesc Sfântul Ioan Botezătorul sau Prodromu.Copia Icoanei Maicii Domnului Prodromiţa de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului a fost pictată la atelierul Panselinos din Iaşi, iar ferecătura a fost realizată în Grecia. Ea este o reproduce fidelă, în mărime naturală, a Icoanei făcătoare de minuni de la Muntele Athos, atât în ceea ce privește pictura, cât şi ferecătura ei, lucrată din argint bogat ornamentat, aurită pe alocuri, având coroanele Maicii Domnului şi Mântuitorului Hristos împodobite cu pietre prețioase.

Comentarii Facebook


Știri recente