Hramul Mitropoliei Clujului

Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului își va sărbători hramul, la sfârșitul lunii martie, mai exact pe 25, de Praznicul Bunei Vestiri. Pentru credincioșii clujeni, această mare sărbătoare creștină are o însemnătate deosebită. În această zi au fost întronizați cei doi mitropoliți ai Clujului: vrednicul de pomenire Bartolomeu și Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, actualul Întâistătător al Mitropoliei. În acest an se vor împlini trei ani de la întronizarea Înaltpreasfintitului Părinte Andrei, ca al doilea Mitropolit al Clujului. Acest moment important pentru Eparhie a avut loc în data de 25 martie 2011, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, în prezenta Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Cu acest prilej vor fi organizate la Cluj-Napoca o serie de manifestări liturgice și cultural-religioase. Momentul va fi marcat, marți 25 martie 2014, printr-o Liturghie Arhierească ce va avea loc în Catedrala ortodoxă din centrul municipiului, cu participarea Ierarhilor din Mitropolia Clujului.

Despre hramul Mitropoliei, ÎPS Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului: „Pentru Cluj, Buna Vestire este un motiv special de bucurie. Pentru că, pe 25 martie 2006, era întronizat de către Patriarhul Teoctist, Mitropolitul Bartolomeu Anania. Vechea Mitropolie a Feleacului, cu descendență ștefaniană de la 1488, își relua activitatea prin hotărârea Sfântului Sinod din 4 noiembrie 2005. Mitropolitul Bartolomeu își încheia alocuțiunea cu cuvintele: Trăiesc și eu bucuria zilei de astăzi, iar bucuria mea nu este altceva decât cântecul unei lebede care, înainte de a merge printre trestii să se culce, este de pe acum încredințată că un șir de aripi albe va luneca în urma ei, gata de zbor, sub cerul istoriei Transilvaniei. Tot pe 25 martie 2011, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, după plecarea la Domnul a Mitropolitului Bartolomeu, mă instala pe mine în scaunul vlădicesc de la Cluj. Bucuria sărbătorii avea sobrietatea ei, știind că Maica Domnului ne acoperă cu Preasfântul său Omofor. A urmat apoi sărbătoarea din 2012, când, de Buna Vestire, s-a pus piatra de temelie pentru așezământul social de pe Calea Turzii, și sărbătoarea Bunei Vestiri din 2013. Suntem pregătiți ca și acum, în 2014, de Buna Vestire, să organizăm sărbătoarea noastră de suflet, care poate deveni și sărbătoarea patronală a orașului Cluj, pe lângă faptul că este hramul Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului. Nici n-ar putea exista o altă sărbătoare mai potrivită, pentru că toți creștinii, indiferent de confesiune, știu cât de importantă este Buna Vestire și urmările Întrupării lui Hristos pentru mântuirea noastră. Maica Domnului, a cărei Bună Vestire o sărbătorim, să ocrotească Catedrala noastră, Mitropolia noastră, orașul Cluj-Napoca și pe noi, pe toți creștinii! „.

Comentarii Facebook


Știri recente