Hramul Mănăstirii vrâncene Lepșa

Obștea Mănăstirii vrâncene Lepșa l-a avut în mijlocul ei, vineri, 25 aprilie 2014, la hramul așezământului monahal, pe Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Ierarhul, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie în biserica „Izvorul Tămăduirii” și „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, a precizat Dragoș Olteanu, Consilier mass-media și purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei.

Înaltpreasfinția Sa a ținut și un cuvânt de învățătură, în care a arătat de ce Vinerea din Săptămâna Luminată este închinată Maicii Domnului: „Sfânta Biserică a rânduit cinstirea ei, astăzi, în amintirea minunilor pe care le-a făcut prin apa tămăduitoare din izvorul aflat în apropierea Constantinopolului, dar și pentru a ne face să înțelegem că ea însăși este izvor al tămăduirii, pentru că din pântecele său cel pururea fecioresc a ieșit Fiul lui Dumnezeu, Mântuitorul Iisus Hristos – Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre. La acestea să cugetăm și să ne minunăm, arătând credință, evlavie, smerenie și ascultare față de Maica Domnului, cea mai sfântă ființă umană, care s-a învrednicit să-L primească în pântecele ei pe Dumnezeu, Cel ce ține cosmosul, pe Dumnezeu Cel neîncăput”.

La Sfânta Liturghie și la slujba de sfințire a apei au participat credincioși veniți în pelerinaj din toată Eparhia, dar și din alte județe, atrași fiind de frumusețea locurilor, precum și de liniștea duhovnicească a așezământului monahal de la Lepșa.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic misionar al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

Mănăstirea Lepșa – la început, o mică sihăstrie de călugări – a luat ființă în anul 1789. Pe lângă biserica principală, așezământul mai are alte două lăcașuri de cult funcționale: biserica de lemn „Nașterea Maicii Domnului” – monument istoric, și paraclisul „Sfânta Treime”, ridicat în anul 1993.

Comentarii Facebook


Știri recente