Hramul Mănăstirii Văratec. 100 de ani de la trecerea la cele veșnice a lui „Moș Gheorghe Lazăr”

În perioada 15 – 16 august 2016 la Mănăstirea Văratic din judeţul Neamţ vor avea loc festivităţile legate de hramul aşezământului monahal, notează site-ul doxologia.ro

Luni, 15 august 2016, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, Sfânta Liturghie va fi oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, şi de Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor.

În ziua pomenirii Sfântului Cuvios Iosif de la Varatic, marţi, 16 august, Sfânta Liturghie va fi oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

În seara zilei de 14 august, de la orele 18:00, se va oficia Slujba Privegherii, urmată de Slujba Prohodului Maicii Domnului. În ziua hramului, de la orele 7:00, se vor sluji Agheasma mică şi Taina Sfântului Maslu, urmate de Sfânta Liturghie. Tot luni, de la orele 18:00, se va oficia Privegherea în cinstea Sfântului Cuvios Iosif de la Varatic. Marţi, 16 august, Sfânta Liturghie va fi urmată de Parastasul pentru ctitorii Mănăstirii Varatic, a menţionat stavrofora Iosefina Giosanu, stareţa Mănăstirii Văratic.

În acest an se vor înălţa rugăciuni pentru moşul Gheorghe Lazăr, ale cărui oseminte sunt adăpostite de aşezământul monastic, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la trecerea sa la cele veşnice. Moşul Gheorghe Lazăr s-a remarcat printr-o viaţă de sfinţenie, trăind timp de 26 de ani în post şi rugăciune în turnul Bisericii Sfântul Ioan – Domnesc din Piatra Neamţ.

Credincioşii care vor participa la slujbele dedicate hramului Mănăstirii Văratic vor avea posibilitatea să se închine la racla în care se află moaştele Sfântului Cuvios Iosif, canonizat de Biserica noastră în anul 2008, alături de alţi sfinţi nemţeni.

Sfântul Cuvios Iosif de la Văratic este pentru noi o mare binecuvântare, simţindu-l prezent permanent în sufletele noastre. În fiecare seară, după slujba Vecerniei, citim acatistul sfântului, rugându-l să ne fie ocrotitor şi ajutător, a spus stareţa Mănăstirii Văratic.

Biserica Adormirea Maicii Domnului a Mănăstirii Văratic se află într-un proces de restaurare şi reconsolidare. În prezent se lucrează la pictura bisericii şi la restaurarea iconostasului.

Lucrările merg destul de greu pentru că fondurile sunt limitate. S-a pregătit noul suport pentru pictarea locaşului de închinăciune. Cea mai mare parte din vechea pictură nu a mai putut fi salvată. Nădăjduim în ajutorul lui Dumnezeu că vom duce la bun sfârşit această lucrare destul de costisitoare şi de amplă, a adăugat stavrofora Iosefina Giosanu.

***

Mănăstirea Varatec este situată în comuna Agapia, aproape de mănăstirea Agapia, la 12 km sud-vest de oraşul Târgu Neamţ şi la 40 km de oraşul Piatra Neamţ. Aşezământul monahal se află într-o mica depresiune în apropiere de Munţii Stănişoara.

Comentarii Facebook


Știri recente