Hramul Mănăstirii Topolnița

Ca în fiecare an, sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena va aduna credincioșii din toate părțile Mehedințiului la hramul Mănăstirii Topolnița. Cu ocazia cinstirii ocrotitorilor spirituali ai lăcașlui de cult, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei va oficia Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, începând cu ora 09:30, informează episcopiaseverinului.ro.

După tradiție, prima biserică a fost zidită de Sfântul Nicodim (secolul al XIV-lea). Biserica actuală, în forma de cruce, a fost ridicată în anul 1646, de ctitorul Lupu Buliga. A fost pictată în anul 1673, în frescă, stil bizantin, de zugravii Grigore ‘Grecul’ și Dima ‘Romanul’. Remarcabilă este tema ‘Judecata de Apoi’, pictată în fațada exterioară vestică, la fel ca la mănăstirile din Moldova.

După secularizare (1863), schitul a fost părăsit și reînființat în 1930. În anul 1932, Comisia Monumentelor Istorice a făcut reparații parțiale și s-au reconstruit trei chilii. S-au executat reparații și restaurări prin grija Î.P.S. Părinte Nestor, Mitropolitul Olteniei. În ultimii ani s-a construit un corp de chilii și un dig pentru prevenirea inundațiilor.

Comentarii Facebook


Știri recente

Pr. Ionuț Tutea: A fi alături de vârstnici nu este doar o obligație, ci un mod de a ne desăvârși existența în comunitate

Părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost sâmbătă invitatul online al Asociației Femeilor Ortodoxe din Mitropolia celor două Americi (AROLA). Coordonatorul activității filantropice din eparhia Bucureștilor a…