Hramul mănăstirii Timişeni

Şi în acest an, la sărbătoarea Tăierii Cinstitului Cap al Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, 29 august 2015, sute de pelerini din întreg cuprinsul Arhiepiscopiei Timişoarei şi-au îndreptat paşii spre Mănăstirea Timişeni, din apropierea localităţii Şag, judeţul Timiş. Bucuria sărbătorii a fost încununată de prezenţa Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, în mijlocul pelerinilor şi a obştii monahale.

Slujire arhierească

După cum aflăm de la Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Timişoarei, Ierarhul a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în Paraclisul de vară al mănăstirii, înconjurat de clerici de la Centrul eparhial.

Sfântul Ioan Botezătorul – exemplu duhovnicesc demn de urmat

În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor prezenţi, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit despre exemplul duhovnicesc pe care Sfântul Proroc Ioan Botezătorul îl oferă prin viaţa sa închinată cu totul propovăduirii Cuvântului lui Dumnezeu şi binevestirii Împărăţiei Cerurilor. Totodată, Mitropolitul Banatului a evidenţiat faptul că „tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul a anulat practic, în istorie, ziua de naştere a regelui Irod şi că de atunci nu se mai vorbeşte despre aniversarea regelui tiran, ci numai despre tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, cel care a sfinţit cu sângele lui această zi, deschizând astfel calea tuturor martirilor pentru Hristos”.

Lacrimile ce au curs astăzi la Sfânta Liturghie”, a mai completat ierarhul bănăţean, „vor fi puse înaintea candelei mereu aprinse la icoana Sfântului Ioan Botezătorul, pentru ca rugăciunile noastre să fie duse înaintea lui Dumnezeu prin jertfa lui binecuvântată”.

***

Așezământul monahal de maici din apropierea localității Șag, județul Timiș, este ctitoria celor doi Mitropoliți ai Banatului, Vasile Lăzărescu și Nicolae Corneanu. Înființată în anul 1944, în timpul arhipăstoririi vrednicului mitropolit martir Vasile Lăzărescu, mănăstirea a fost închisă de comuniști prin Decretul 410 din 1959. A fost redeschisă abia în 1968, la stăruinţa celui de-al doilea Mitropolit al Banatului, Nicolae Corneanu, în timpul căruia mănăstirea a cunoscut o dezvoltare deosebită pe plan administrativ–gospodăresc și duhovnicesc. Începând cu anul 2002 şi până în prezent, la Mănăstirea Timişeni au fost desfăşurate ample lucrări de construcţie şi amenajare, contribuind, astfel, la extinderea şi modernizarea întregului complex monahal, fiind vorba de o adevărată lucrare de rezidire a acesteia.

Comentarii Facebook


Știri recente