Hramul mănăstirii sucevene Cămârzani

Sărbătoarea Nașterea Maicii Domnului a fost prilej de bucurie duhovnicească deosebită pentru întreaga obște monahală a Mănăstirii Cămârzani. Ea s-a concretizat în prezența IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Radautilor care a slujit Sfânta Liturghie în altarul de vară al mănăstirii, împreună cu soborul de preoți și diaconi, după cum ne-a transmis Doina Ciobanu.

Această sărbătoare este cel de-al doilea hram al sfintei mănăstiri. De aceea, credincioșii din comunele învecinate și din alte localități din țară au venit în număr sporit să participe la liturghia arhierească. În cuvântul de învățătură, IPS Pimen a subliniat rolul preponderent pe care îl are obștea de măicuțe în ridicarea și împodobirea sfântului lăcaș.

Situată în satul cu același nume, la 7 km de Fălticeni, mănăstirea își are începutul în cea de-a doua jumătate a sec XIX-lea, într-o biserică construită de boierul Mortun. Devenită schit și apoi redusă la biserică de parohie, ea va deveni mănăstire de maici în anul 1992.

Contribuția definitivă la ridicarea și împodobirea mănăstirii a avut-o PS Gherasim Putneanul.

În anul 2000 sub directa lui îndrumare , începe construirea bisericii noi, în stil tradițional moldovenesc.

Complexul manăstiresc cuprinde chilii, stăreție , paraclis, altar de vară, turnul clopotniță; muzeul aflat în incintă, adăpostește valoroase colecții de carte, veșminte, arheologie, numismatica etc. Măicuțele lucrează în ateliere specializate de sculptură, pictura, tricotaje și croitorie .

Comentarii Facebook


Știri recente