Hramul Mănăstirii Strâmba | IPS Andrei: Sf. Spiridon a fost un om ceresc şi un înger pământesc

Mitropolitul Clujului, la hramul Mănăstirii „Sfântul Ierarh Spiridon” de la Strâmba

Mănăstirea din localitatea Strâmba și-a serbat marți, 12 decembrie 2017, ocrotitorul, pe Sfântul Ierarh Spiridon. La hramul aşezământului monahal a slujit IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. În cuvântuls său, Ierarhul a vorbit despre virtuțiile Sfântului Spiridon și a evidențiat în mod special simplitatea și smerenia sa, numindu-l „om ceresc și înger pământesc”.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de grupul „Athanatos” al bisericii militare din Bistrița, informează Radio Renaşterea.

Unul din ctitorii mănăstirii „Sfântul Ierarh Spiridon”, colonelul Ioan Olah, comandantul Batalionului 405 Logistic al Brigăzii 81 Mecanizate Bistriţa, a primit din partea IPS Andrei „Crucea Transilvană”, cea mai înaltă distincţie oferită de Mitropolia Clujului.

De asemenea, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, arhim. Dumitru Cobzaru și alți doi binefăcători au primit din partea părintelui mitropolit diplome de cinstire. Aceştia au sprijinit achiziţionarea celor trei noi clopote sfințite marţi după Sfânta Liturghie de ÎPS Andrei și amplasate într-o clopotniță din piatră ridicată anul acesta.

La slujbă au luat parte oficialități militare și civile, alături de mulțime de credincioși, biserica devenind neîncăpătoare.


Mănăstirea „Sfântul Spiridon” Strâmba este situată în partea de est a județului Bistrița-Năsăud, pe versantul munților Bârgăului. Așezământul monahal a luat ființă în anul 1999, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Mitropolitul Bartolomeu, la dorința și cererea credincioșilor din zonă.

O credincioasă și-a donat propria casă și două hectare de pământ aflat în împrejurimi, încadrându-se în obștea maicilor cărora le-a fost încredințată grija noii ctitorii. La scurt timp după ce și-a îndeplinit marea dorința s-a stins din viață.

Primul hram al Mănăstirii „Sfântul Ierarh Spiridon” a fost sărbătorit în anul 1999 când au demarat și lucrările de construcție ale așezământului monahal. Mănăstirea de maici mai are și cel de-al doilea hram,  noua biserică de zid poartă hramul „Tuturor Sfinților”.

Biserica nouă, construită în stilul arhitecturii moldovenești, este pictată în tehnica frescă și este pregătită pentru sfințire. În prezent obștea mănăstirii este formată din opt viețuitoare, împreună maica stareță, monahia Epiharia Brumă și  părintele duhovnic, protosinghelul Paisie Pașcu.

Foto credit: Radio Renaşterea

Comentarii Facebook


Știri recente