Hramul Mănăstirii Snagov

Mănăstirea Snagov îmbracă zilele acestea haine de sărbătoare. Cel mai vechi așezământ monahal al Arhiepiscopiei Bucureștilor îi are ocrotitori pe Sfântul Voievod Neagoe Basarab, pomenit la 26 septembrie, și pe Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, cinstit de creștinii ortodocși pe 27 septembrie. Mănăstirea este atestată documentar în a doua jumătate a secolului al XIV-lea.

„Încă din anii 1367 a fost construită o biserică din lemn pe ruinele unei cetăți geto dacice care adăpostea rugăciunile și viața pustnicilor care erau pe insula aceea înconjurată de lacurile Snagovului. Vladislav I Vlaicu și Dan I, tatăl și fratele și chiar nepotul Dan al II-lea al domnitorului Mircea cel Bătrân au construit acea biserică, iar domnitorul Mircea cel Bătrân încă de la 1408 atestă documentar mănăstirea Snagov. Apoi domnitorul Vlad Țepeș, Radu cel Frumos, Sfântul Voievod Neagoe Basarab, Matei Basarab, toți domnitorii Țării Românești au îndrăgit această mănăstire și au folosit-o la nevoie și ca apărare a bunurilor celor de preț”, a declarat pentru TRINITAS TV Protos. Varahiil Bănățeanu, starețul Mănăstirii Snagov.

În anul 2008, așezământul monahal a sărbătorit 600 de ani de la prima atestare documentară. Tot atunci, pe lângă hramul istoric, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, mănăstirea a mai primit încă două hramuri, Sfântul Voievod Neagoe Basarab și Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, cel care a fost starețul mănăstirii între anii 1694-1705.

„Sfântul Voievod Neagoe Basarab este cel mai important ctitor al mănăstirii pentru că avem această frumoasă biserică ctitorită. În timp ce construia mănăstirea Curtea de Argeș a rezidit biserica mănăstirii Snagovului la fel ca celelalte din Muntenia și aduce arhitectura bizantină, atonită, în Muntenia. A fost un om care a cunoscut frumosul, arta”, după cum a mai mărturisit Protos. Varahiil Bănățeanu, starețul Mănăstirii Snagov

În 2012, credincioșii din Mitropolia Munteiei și Dobrogei au sărbătorit în mod deosebit împlinirea a 500 de ani de la urcarea pe tronul Țării Românești a Sfântului Neagoe Basarab. Atunci, ctitoria voievodului de la Snagov a fost resfințită de Patriarhul României.

Comentarii Facebook


Știri recente