Hramul mănăstirii Sihăstria

Sărbătorile sfinților nemțeni, ce au început pe data de 5 august, s-au terminat ieri cu hramul bisericii celei noi de la Mănăstirea Sihăstria, lăcaș ce o are ca ocrotitoare pe Sfânta Teodora de la Sihla. Solemnitatea sărbătorii frumoasei mănăstiri din ținutul binecuvântat al Neamțului a fost dată de slujba Sfintei Liturghii, ce a fost oficiată de 3 ierarhi ai Bisericii noastre, înconjurați de un sobor de peste 40 de preoți și diaconi, dar și de numărul mare de credincioși prezenți, informează „Ziarul Lumina”.

Programul liturgic al hramului Mănăstirii Sihăstria a început marți, când, la ceas de seară, sute de credincioși și-au plecat genunchii la slujba Privegherii, oficiată de un sobor de preoți și diaconi. Ieri, de la primele ore ale dimineții, curtea mănăstirii s-a umplut încet-încet de credincioși veniți din toate colțurile țării pentru a participa la Sfânta Liturghie oficiată, în fața bisericii închinate Sfintei Teodora de la Sihla, de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înalt Preasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și de Înalt Preasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. Soborul de slujitori ce i-a înconjurat pe cei trei ierarhi a fost unul impresionant, peste 40 de preoți și diaconi rugându-se împreună în cadrul Sfintei Liturghii, în timp ce răspunsurile la strană au fost date de corul mănăstirii, Grupul psaltic „Sihăstria Carpaților”. Credincioșii, veniți din toate colțurile țării să o cinstească pe Sfânta ce s-a nevoit în Munții Neamțului, s-au rugat la mormintele celor trei mari duhovnici ai Sihăstriei, Cleopa Ilie, Paisie Olaru și Ioanichie Bălan.

„Nu este o filosofie omenească să ajungi la sfințenie, ci este o filosofie dumnezeiască”

După citirea Sfintei Evanghelii, a fost rostit cuvântul de învățătură al slujbei hramului, de către IPS Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, care a prezentat la început în amănunt viața și nevoințele Sfintei Teodora, apoi a arătat ce presupune calea sfințeniei și cum se ajunge la ea: „Sfânta Teodora ne arată cum se ajunge la sfințenie. Calea sfințeniei este calea cea mai directă și cea mai simplă. Nu este o filosofie omenească să ajungi la sfințenie, ci este o filosofie dumnezeiască, pentru că această cale către Dumnezeu este dreaptă și directă, dar ea cere jertfe, sacrificii, credință, dragoste și atâta dăruire, încât să te uiți pe tine însuți și să-L ai pe Dumnezeu în inima ta. Cu adevărat înțelegem că cea dintâi virtute pe care a avut-o Sfânta Teodora a fost smerenia, unită cu credința. Dacă ar fi avut credință mare, dar smerenia i-ar fi fost mică, n-ar fi ajuns la această sfințenie. Ea este cea mai aleasă dintre sfinții cuvioși ai țării noastre, este cea mai împodobită cu darurile sfințeniei, după cum înțelegem din viața, din rugăciunile ei și din modul în care Dumnezeu a preaslăvit-o. De aceea, trebuie să înțelegem cu toții ce înseamnă mântuirea pe care a căutat-o Sfânta Teodora. Sfinții Părinți ne învață, ca de altfel întreaga Biserică, că mântuirea are trei trepte. Mai întâi este chemarea la mântuire, când omul înțelege cine este Dumnezeu, când începe să-L cunoască pe El în inima lui și se roagă, dar nu are statornicie deplină. De aceea, ființa umană trebuie să înainteze mai departe și mai deplin, spre a doua treaptă. Când omul începe să se roage mai mult și simte prin cuvintele rugăciunii că Dumnezeu coboară în inima sa și în sufletul său, atunci el începe să se unească cu Dumnezeu. Această a doua treaptă a mântuirii se numește sfințire. Omul, prin prezența lui Dumnezeu în inima și sufletul său, începe să-și sfințească viața și îi aduce laudă lui Dumnezeu, dar mai lasă și loc pentru viața pământească, însă dă prioritate vieții celei duhovnicești pentru împărăția cea cerească. A treia treaptă a mântuirii este mărirea sau dobândirea slavei celei dumnezeiești. Această treaptă este atinsă numai de acei trăitori care pot să se roage încontinuu și pentru care lumea este în urmă, și cerul este înainte, pentru care rugăciunea este hrană și sufletul se îmbracă în lumină. Acești oameni simt bucuria cea cerească anticipat.

Această mărire sau dobândire a slavei celei cerești anticipat a avut-o Sfânta Teodora, împreună cu alți sfinți nevoitori ai vieții noastre monahale sau sfinți care s-au nevoit într-o nevoință tainică în casele lor. De aceea, Sfânta Teodora ne arată ținta către care trebuie să tindem noi, ea fiind una dintre stelele cele mai strălucitoare din cerul lui Dumnezeu sau patria sfinților”.

Spre finalul slujbei, IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a adresat câteva cuvinte credincioșilor prezenți, arătând cu ce trebuie să rămână în urma sărbătorilor sfinților nemțeni: „Suntem chemați să plecăm din această zonă binecuvântată la casele noastre cu sfinții de mână, sau, mai bine zis, să ne lăsăm purtați de mâinile lor sfinte, căci sfinții lui Dumnezeu sunt pecetea apostoliei Sfinților Apostoli, ucenicii Mântuitorului Hristos. Să-i luăm pe toți acești sfinți în sufletele noastre, ca ei să ne călăuzească viața și să ne fundamenteze strădania noastră de creștini. Să ne dăruiască Bunul Dumnezeu darul de a crede cu adevărat, de a nădăjdui în mila Domnului, de a iubi fără limită, de a ierta, de a posti și de a ne ruga, căci acestea sunt căile și lucrurile pe care Sfântul Ioan Iacob și Sfânta Teodora de la Sihla le cer de la noi”.

Arhim. Victorin Oanele, starețul Mănăstirii Sihăstria, a mulțumit la sfârșit ierarhilor, preoților și credincioșilor pentru prezența la hramul așezării monahale pe care o păstorește.

„Am venit în pelerinaj pentru a ne înfrumuseța sufletul”

Și în acest an, la hramul Mănăstirii Sihăstria au venit credincioși din diverse zone ale țării. Mulți dintre ei vin an de an la această sărbătoare, pentru a se ruga Sfintei Cuvioase Teodora de la Sihla, după cum ne-au relatat în rândurile ce urmează.

„Cu ajutorul rugăciunilor Maicii Domnului, am ajuns și la această sfântă mănăstire. Vin să-mi plec genunchii Sfintei Teodora aici, la Sihăstria, sau la Sihla, de câte ori pot. Măcar atât să fac pentru ajutorul primit de la Sfânta de-a lungul anilor.” – Daniela, Roman

„Am venit în pelerinaj în această regiune cu un grup de tineri, membri ASCOR Iași, pentru a ne înfrumuseța sufletul. Am pornit din localitatea Filioara, comuna Agapia, unde am organizat o tabără de creație pentru tinerii din zonă, am ajuns luni la biserica seminarului de la Mănăstirea Neamț, unde am asistat la Sfânta Liturghie oficiată de IPS Mitropolit Teofan, apoi marți la Mănăstirea Ceahlău, iar astăzi (ieri, n.red.) aici, la Mănăstirea Sihăstria, urmând ca după Sfânta Liturghie să mergem la peștera Cuvioasei Teodora, ca apoi să ne îndreptăm spre Mănăstirea Agapia, unde vom înnopta. Ne rugăm Cuvioasei Teodora să ne dăruiască pace lăuntrică, sănătate și liniște sufletească și să ne învrednicească să venim și la anul.” – Andrei Irina, Filioara, comuna Agapia

„Este al patrulea an consecutiv când vin de sărbătoarea Cuvioasei Teodora la Mănăstirea Sihăstria, întrucât am simțit de mai multe ori ajutorul ei în problemele pe care le-am avut.” – Veronica Iuga, Sfântu Ilie, Suceava

Comentarii Facebook


Știri recente