Hramul Mănăstirii Sfinţilor Români. Sfânta Liturghie a fost oficiată de PS Varlaam Ploieşteanul

Între lăcașurile de cult din cuprinsul Patriarhiei Române care și-au sărbătorit astăzi ocrotitorii se află și mănăstirea bucureșteană cu hramul Duminica Sfinților Români.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal.

În omilia sa, Ierarhul a vorbit despre importanţa cinstirii sfinţilor români, dar şi despre necesitatea păstrării şi transmiterii credinţei noastre strămoşeşti generaţiilor următoare.

În această zi să mulţumim Bunului Dumnezeu pentru lucrarea Duhului Sfânt în sânul poporului nostru şi să îi cerem ca această credinţă care a umplut calendarul de sfinţi pe pământul ţării noastre să rodească în continuare, a spus Preasfinţia Sa.

Episcopul Vicar Patriarhal a evidenţiat că este necesar ca această credinţă să fie păstrată întreagă, neschimbată prin jertfelnicia şi mărturisirea noastră, prin faptele noastre bune, şi să fie transmisă generaţiilor viitoare din sânul cărora să se ridice oameni plini de sfinţenie, oameni care să mijlocească înaintea tronului Preasfintei Treimi pentru poporul nostru românesc de pretutindeni.

Totodată, Preasfinţitul Părinte Varlaam a transmis un cuvânt de binecuvântare şi felicitare părintelui stareţ protos. Joachim Ceauşu, tuturor vieuitorilor şi ostenitorilor ei, precum şi tuturor celor care iubesc această mănăstire şi participă la sfintele slujbe.

Transmit un cuvânt părintesc de binecuvântare şi dorirea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel ca fiecare dintre noi, în vremurile acestea pline de tulburare şi nelinişte, să fie un mărturisitor al dreptei credinţe şi un înfăptuitor al faptelor celor bune prin care Se preamăreşte Dumnezeu din Ceruri.

După Sfânta Liturghie, ierarhul a oficiat o slujbă de pomenire pentru ctitorii așezământului monahal trecuți la Domnul.

Avându-se în vedere faptul că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2017 ca „An omagial al Sfintelor Icoane, al iconarilor și pictorilor bisericești și an comemorativ Iustinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului“, la inițiativa obștii mănăstirii și având binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, cu ocazia hramului, Mănăstirea „Duminica Sfinților Români” a dăruit fiecărui credincios câte o icoană pe lemn reprezentând soborul Sfinților Români, ca semn al mulțumirii și împreună lucrării pe calea mântuirii.


Construirea bisericii mănăstirii a început în anul 2003 la iniţiativa și cu implicarea directă a vrednicului de pomenire Părinte Patriarh Teoctist şi a fost finalizată în toamna anului 2006.

La propunerea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Bucureştilor a hotărât, în ședința din 27 mai 2008, ca mănăstirea să primească un al doilea hram, pe cel al Cuv. Teoctist din Palestina, prăznuit în data de 3 septembrie.

Comentarii Facebook


Știri recente