Hramul Mănăstirii Sfinților Români

Sute de credincioși bucureșteni au participat, astăzi, 7 iulie 2013, la hramul Mănăstirii Duminica Sfinților Români din Capitală.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Episcopul ortodox român al Europei de Nord, Preasfințitul Părinte Macarie, în biserica așezământului monahal de la marginea de sud a orașului.

La Sfânta Liturghie a fost prezent și Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Preafericirea Sa a rostit cu acest prilej un cuvânt de învățătură în care a explicat motivul pentru care îi cinstim, în această duminică, pe toți sfinții români: „Întrucât mai multe Biserici după Duminica Tuturor Sfinților au dorit să scoată în evidență sfinții din neamul lor tot așa și Biserica Ortodoxă Română a hotărât prin Sfântul Sinod ca Duminica a II-a după Rusalii sau prima duminică după Duminica Tuturor Sfinților să fie numită Duminica Sfinților Români. Această sărbătoare deși recentă a devenit foarte populară. Mai multe biserici din țara noastră, atât mănăstiri cât și biserici de mir au dorit să aibă această sărbătoare ca primul, al doilea sau al treilea hram. Prin aceasta se întărește comuniunea românească și conștiința că suntem un popor creștinat lent, dar profund, pe când ne formam ca popor nou în istorie. Poporul român nu a fost niciodată un popor păgân. El S-a format din daci și romani și pe când se forma ca popor nou în istorie pe atunci s-a botezat”.

În decursul creștinării sale, poporul român a dovedit rezistența unui stejar, a mai evidențiat Patriarhul României în cuvântul de învățătură: „Creștinarea lentă, dar profundă care a durat mai multe secole face ca noi să nu avem un an al creștinării noastre cum au alte popoare pentru că nu s-a făcut creștinare la comandă. Avantajul acestei creștinări lente, dar profunde s-a văzut în faptul că poporul care s-a format nou în istorie, poporul român, și s-a creștinat lent a rezistat asemenea unui stejar care rezistă la furtuni mari pentru că are rădăcini adânc înfipte în pământ”.

Românii nu și-au pierdut credința sub presiunea popoarelor migratoare care au trecut prin aceste locuri, ci și-au păstrat-o prin jertfe, a mai spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

În acest context, Patriarhul României a semnalat apariția recent, la Editura Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române, a Acatistului tuturor Sfinților Români, știuți și neștiuți: „Acatistul Sfinților Români este unul dintre cele mai frumoase acatiste care au fost publicate vreodată în România pentru că el vorbește despre istoria sfințeniei poporului român în formă concretă. Sfinții români pomeniți aici sunt nu doar pomeniți în general, ci sunt pomeniți pe cete, pe grupe, dar în interiorul fiecărei cete sunt menționați sfinții respectivi pe nume în formă de rugăciune adresată lor. Acest acatist este atotcuprinzător și se referă la sfinții cunoscuți pe nume care au câte o zi de prăznuire în calendar, dar și la sfinții mulți pe care noi nu-i cunoaștem. De aceea, Biserica în Duminica tuturor Sfinților face pomenirea Sfinților cunoscuți și necunoscuți de către oameni, ci cunoscuți doar de Dumnezeu. Prin analogie și astăzi noi facem pomenirea Sfinților Români cunoscuți, care sunt trecuți în calendar, dar și necunoscuți”.

La finalul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Daniel a oferit obștii mănăstirii mai multe cărți apărute recent la editurile Patriarhiei Române. Din partea Mănăstirii, Preafericirea Sa a primit în dar o icoană cu Sfinții Români, dar și una cu Maica Domnului.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit aceste daruri Preasfințitului Părinte Macarie pentru bisericile din Eparhia ortodoxă română a Europei de Nord: „Îl felicităm pentru toată lucrarea misionară pe care a desfășurat-o și pe care o desfășoară. A înființat multe parohii noi, a înființat o revistă, are activități cu tineretul și foarte adesea vine cu grupuri de români și vizitează mănăstirile, parohiile, bisericile noastre. Deci, este și un episcop misionar acolo, dar și un bun român care nu uită valorile Ortodoxiei românești, frumusețile bisericilor și ale activităților Bisericii Ortodoxe Române”.

De asemenea, credincioșii prezenți au primit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel iconițe cu sărbătoarea Sfinților Români.

Construcția bisericii mănăstirii cu hramul Duminica Sfinților Români a început în anul 2003, la inițiativa și cu purtarea de grijă a vrednicului de pomenire Patriarhul Teoctist și a fost finalizată în toamna anului 2006, împreună cu un corp de chilii pentru monahi. Cu ocazia sfințirii, la data de 29 octombrie 2006, noua biserică a fost înzestrată cu fragmente din cinstitele moaște ale Sfântului Apostol Andrei, Sfântului Mare Mucenic Gheorghe și ale Sfinților Dionisie și Ambrozie, Episcopii Mediolanului.

Duminica Sfinților Români este instituită de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în data de 20 iunie 1992 după modelul Duminicii Tuturor Sfinților. Prima Duminică după Pogorârea Duhului Sfânt sau după Rusalii este Duminica Tuturor Sfinților, iar Duminica a doua este Duminica Sfinților Români.

Comentarii Facebook


Știri recente