Hramul Mănăstirii Sfânta Maria Magdalena din Oarța de Sus

Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat pe 22 iulie, Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfânta Maria Magdalena” din localitatea sa natală, Oarța de Sus, județul Maramureș, informează „Ziarul Lumina”.

Așezământul monahal din Oarța de Sus și-a serbat hramul, cu prilejul sărbătorii „Sfintei Mironosițe, întocmai cu Apostolii, Maria Magdalena”.

Ierarhul a fost întâmpinat de călugării așezământului, preoții din satele învecinate precum și de mulțimea de credincioși din Oarța de Sus și din satele din împrejurimi.

Înconjurat de un sobor de aproape 20 de preoți și diaconi, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a săvârșit Sfânta Liturghie pe un amplasament amenajat lângă mănăstire. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de teologi clujeni. În cadrul slujbei, ierarhul l-a hirotonit ierodiacon pe părintele Onisim, pe seama mănăstirii. În cuvântul de învățătură IPS Părinte Mitropolit le-a expus credincioșilor prezenți la slujbă viața Mariei Magdalena, ocrotitoarea mănăstirii de la Oarța de Sus, model pentru lepădarea de păcate și întoarcerea la Dumnezeu.

După Sfânta Liturghie, credincioșii împreună cu Părintele Mitropolit au vizitat mai multe morminte care, potrivit istoricilor, datează din secolul XVI î.Hr., aparținând unor regi locali geto-daci. Mormintele se află pe drumul ce duce din satul Oarța de Sus spre mănăstire și autoritățile locale doresc includerea lor în traseele turistice.

Secerișul grâului, în satul tradițional

În aceeași zi, IPS Mitropolit Andrei a luat parte și la un eveniment etno-folcloric, în cadrul căruia localnicii au prezentat obiceiuri la secerișului grâului, unul dintre cele mai importante evenimente din lumea satului tradițional.

În hotarul satului, într-un lan de grâu, bărbați îmbrăcați în costume populare au cosit grâul, iar fetele l-au adunat în snopi. La final, acompaniați de ceterași s-au prins într-o horă tradițională. Manifestarea a continuat la muzeul satului din Oarța de Sus, unde au fost susținute scurte cuvântări despre obiceiurile din Țara Codrului și recitaluri de muzică populară.

Biserica, în curs de finalizare

Mănăstirea „Sfânta Maria Magdalena” din Oarța de Sus se află la granița a trei județe: Sălaj, Maramureș și Satu-Mare.

Așezământul monahal a fost înființat anul trecut, la inițiativa Înaltpreasfințitului Arhiepiscop și Mitropolit Andrei. Cu sprijinul autorităților locale a fost obținut un teren de 10 hectare unde urmează să se ridice mănăstirea. Piatra de temelie a fost pusă anul trecut, de hram, de către ierarh. Până acum a fost ridicată o casă pentru călugări și o biserică din lemn, donată de Mănăstirea Râșca Transilvană din Arhiepiscopia Vadul Feleacului și Clujului, biserică ce este aproape finalizată. Obștea mănăstirii este formată din cinci viețuitori, în frunte cu părintele stareț, ieromonahul Pimen Vasile, veniți de la Mănăstirea „Sfânta Maria Skobțova” din Alba-Iulia. Localitatea Oarța de Sus, satul natal al Înaltpreasfințitului Mitropolit Andrei, este o localitate atestată documentar în anul 1391, iar prima mențiune a unei biserici în zonă este din 1723.

Comentarii Facebook


Știri recente