Hramul Mănăstirii Sfânta Ana din Orșova

Vineri, 25 iulie, când Biserica Ortodoxă cinstește Adormirea Sfintei Ana, mama Maicii Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, va oficia slujba Sfintei Liturghii la Mănăstirea Sf. Ana din Orșova, care își serbează hramul. După cum ne-a transmis Cătălin Cernătescu, alături de Înaltpreasfinția Sa se vor afla alți trei ierarhi, membri ai Sfântului Sinod: Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului și Preasfințitul Paisie Lugojeanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.

Împreună cu ierarhii, ceremonia euharistică va participa la un sobor de preoți și diaconi, în timp ce la strană răspunsurile vor fi date de către grupul psaltic „Sf. Nicodim” de la Catedrala episcopală din Drobeta Turnu Severin.

Sfântul lăcaș a fost ctitorit de ziaristul interbelic Pamfil Șeicaru, potrivit făgăduinței făcute în timpul primului Război Mondial.

Așezământul monahal a fost construit între 1936 și 1939, perioada în care Șeicaru era director al ziarului „Curentul” și deputat în Parlamentul României. În timpul comuniștilor, chiliile au fost transformate în locuri de cazare, în biserică funcționând o discotecă și un restaurant. În anul 1990, Mănăstirea Sfânta Ana a fost preluată de proprietarul de drept, dându-i-se și menirea pentru care a fost ridicată.

Astfel, abia în decembrie 1990, mănăstirea a fost sfințită de episcopul Damaschin Severineanul, vicar al Mitropoliei Olteniei. Complexul monahal inițial a fost alcătuit dintr-o biserică de lemn, cu elemente de stil tradițional românesc și chilii pe ambele părți, ansamblul având forma literei „U”. În ultimul deceniu, a mai fost construită clopotnița cu un altar de vară și un fost bloc de alimentație publică în care funcționează actualmente Muzeul memorial Pamfil Șeicaru, biblioteca, trapeza și un atelier de croitorie.

Comentarii Facebook


Știri recente