Hramul Mănăstirii Putna | Sfântul Ștefan este asemenea îngerilor pe care i-a uimit prin vitejia sa, a spus IPS Pimen

Patronal Feast of Putna Monastery | 'St Stephen is like the angels, whom he amazed by his bravery', HE Archbishop Pimen says

Mii de credincioși din toată țara au participat astăzi la sărbătoarea ctitorului și ocrotitorului spiritual al Mănăstirii Putna: Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, la 25 ani de la canonizarea lui în Biserica Ortodoxă Română.

Această sărbătoare a fost instituită ca cel de-al doilea hram al așezământului, după hramul istoric Adormirea Maicii Domnului, în anul 2010.

Manifestările religioase au debutat în seara zilei de 1 iulie 2017 cu slujba privegherii, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, împreună cu părinții slujitori ai obștii monahale și cu alți clerici.

În cuvântul rostit cu acest prilej, ierarhul a subliniat calitățile spirituale ale Sfântului Voievod Ștefan cel Mare. Înaltpreasfinția Sa a amintit că din smerenie domnitorul se învinovățea pe sine atunci când pierdea o luptă spunând că Dumnezeu a pedepsit poporul pentru păcatele sale.

Sfântul Ștefan nu are egal între oameni, el este asemenea îngerilor, pe care i-a uimit prin vitejia sa. Câte fapte mărețe nu a săvârșit acest plăcut al lui Dumnezeu în vremuri grele? În vremea sa Moldova a rezistat asalturilor păgâne, iar arta icoanei și arhitectura bisericească au ajuns pe culmile desăvârșirii, a adăugat IPS Pimen.

În ziua de hram, împreună cu Chiriarhul Sucevei și Rădăuților au coliturghisit la altarul de vară al mănăstirii Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și un sobor numeros de clerici.

Cuvântul de învățătură la Sfânta Liturghie a fost rostit de IPS Teodosie, care a subliniat că prin pomenirea Sfântului Voievod Ștefan retrăim istoria frământată a Moldovei.

Domnia lui Ștefan nu a fost ușoară, dar toate războaiele pe care le-a purtat i-au adus mai multă credință. Voievodul pleca la luptă cu gândul la Dumnezeu, cu Crucea și cu icoana Sfântului Gheorghe și cu dorința de a apăra credința și neamul.

În continuare, ierarhul a vorbit despre faptele de vitejie și despre ctitoriile domnitorului mușatin, pe care le-a numit cetăți nemuritoare, repere ale jertfei și mulțumirii către Dumnezeu.

La finalul cuvântului Înaltpreasfinția Sa a spus că Ștefan cel Mare ar trebui să fie pildă pentru toți conducătorii de azi. Părintele Arhiepiscop s-a rugat Sfântului Voievod să mijlocească la Dumnezeu pentru sporirea credinței și a dragostei față de neam, și pentru ajutor în lupta cu greutățile, ispitele și a adierile străine ce vin asupra noastră.

La finalul slujbei, Arhim. Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna, a moderat un concert de imne religioase susținut de mai multe coruri din Eparhie, eveniment pe care părintele l-a numit cântarea din inimă și din sufletul nostru românesc pentru Măria Sa Ștefan, cel mai mare român.

Au concertat următoarele grupuri din județul Suceava:

  • Grupul Fiii Bucovinei format din absolvenți ai Școlii Gimnaziale Putna, coordonați de Pr. Bogdan Negrea;
  • Corul bărbătesc din Parohia Salcea, județul Suceava, condus de Pr. Ionel Budeanu;
  • Două Coruri bărbătești din Bosanci, județul Suceava;
  • Corala Dorvoces din localitatea suceveană Dornești;
  • Corul Păstrătorii Tradiției din comuna Marginea;
  • Corul Răzeșii Bucovinei din Horodnic de Sus.

De asemenea, violonistul Tudor Andrei din Bârlad a interpretat Balada pentru vioară compusă de Ciprian Porumbescu.

La final, corurile reunite au interpretat imnul Când a fost să moară Ștefan, după care a avut loc un ceremonial militar.

© Mănăstirea Putna

Comentarii Facebook


Știri recente