Hramul Mănăstirii Pietroasa. Peste 10.000 de credincioşi au participat la Sfânta Liturghie oficiată de PS Iustin

Hramul Manastirii Pietroasa. Peste 10.000 de credinciosi au participat la Sfanta Liturghie oficiata de PS Iustin

În ziua de pomenire a Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, peste 10.000 de credincioşi au participat la hramul Mănăstirii Pietroasa. Sfânta Liturghie a fost oficiată în data de 29 august 2017 de Preasfinţitul Părinte Iustin. Răspunsurile la slujbă au fost oferite de Grupul de Muzică Bizantină Theologos.

Din soborul slujitor au făcut parte 32 de preoţi şi diaconi. Printre aceștia s-au numărat: Arhim. Macarie Motogna, stareţul Mănăstirii Rohia, pr. Mihai Chira, protopopul Vişeului, Arhim. Teofil Pop, stareţul Mănăstirii Adormirea Maicii Domnului Moisei și Protos. Ambrozie Piticari, duhovnicul mănăstirii.

În timpul Sfintei Liturghii, Episcopul Maramureșului și Sătmarului a hirotonit întru diacon pe teologul Bogdan Comiati, care urmează a fi hirotonit întru preot pentru Parohia Arduzel, Protopopiatul Chioar.

Omilia rostită de PS Iustin a avut ca temă sărbătoarea Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul. În cadrul cuvântului rostit, ierarhul a precizat că Sfântul Ioan a fost Înaintemergătorul Domnului în naştere, predică şi moarte.

Este mare ziua aceasta pentru că este mare Sfântul pe care îl cinstim. Este mare Sfântul acesta pentru că este cel mai mare prooroc. Mântuitorul l-a numit cel mai mare bărbat născut din femeie. N-a vorbit despre nimeni Mântuitorul aşa, nici despre Moise și nici despre Sfântul Ilie Prorocul. De ce? Pentru că el a fost Înaintemergătorul Domnului în toate. Şi în naştere, şi în predică şi în moarte, a evidențiat Preasfinția Sa.

În semn de apreciere pentru contribuţia adusă la modernizarea drumului spre Mănăstirea Borşa Pietroasa, primarul Ion Sorin Timiş a primit cea mai înaltă distincţie a Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului –  Crucea Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul din Maramureş.

La final, maica stareţă, stavrofora Ioanichia Timiş, a dăruit Întâistătătorului Eparhiei Maramureşului şi Sătmarului o icoană cu Sfântul Proroc Ioan Botezătorul, pictată pe lemn. Aceasta va fi aşezată în Muzeul Episcopiei.

Mănăstirea cu hramul Tăierea capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul este situată la 5 km de centrul oraşului Borşa. În anul 2007 a fost pusă piatra de temelie pentru un schit de maici, devenit mai târziu mănăstire.

Comentarii Facebook


Știri recente