Hramul mănăstirii ortodoxe române Sf. Dimitrie din New York, SUA

Duminică, 9 noiembrie 2008, Mănăstirea ortodoxă românească Sfântul Dimitrie cel Nou din Basarabi, de lângă orașul Middletown, New York, SUA, își va sărbători hramul.

Anul acesta sărbătoarea hramului mănăstirii a fost decalată întrucât de ziua de prăznuire a Sfântului Dimitrie cel Nou din Basarabi, în data de 28 octombrie 2008, Înaltpreasfințitul Nicolae, Arhiepiscopul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din cele două Americi, nu putea fi prezent deoarece a participat, la București, la hramul Catedralei patriarhale, la invitația Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

La sărbătoarea hramului mănăstirii, ca delegați ai Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, vor participa Părintele Arhimandrit Paisie Teodorescu, consilier patriarhal și Părintele Protosinghel Andrei Anghel, inspector patriarhal.

Așezată la o distanță de 10 mile de orașul Middletown, pe teritoriul statului New York, Mănăstirea Sf. Dimitrie este o oază de lumină duhovnicească, o prezență discretă care îndeamnă la rugăciune și comuniune.

Ctitorii acestei mănăstiri sunt doi români: Părintele Arhimandrit Mitrofor Dr. Vasile Vasilache, paroh la biserica Sf. Nicolae din New York, mare misionar ortodox și predicator, care a trecut la cele veșnice în anul 2003 lăsând mănăstirii, prin testament, o mare parte din agoniseala sa de o viață, cu dorința de a se construi biserica mănăstirii, și Dumitru Minciu, pe a cărui proprietate, lăsată prin testament, s-a înființat această mănăstire.

Începând din anul 2007 s-a început construcția unei biserici, răspunzând dorinței comunității de monahi și credincioși de a avea o biserică care să ofere un spațiu liturgic mai larg. În prezent programul liturgic se desfășoară în paraclisul casei monahale unde mai funcționează o trapeză, o bibliotecă și chilii pentru monahi. În incinta mănăstirii s-a amenajat și o cameră memorială a Părintelui Arhimandrit Mitrofor Dr. Vasile Vasilache.

Din anul 2006, începand cu luna martie, Mănăstirea „Sfântul Dimitrie cel Nou din Basarabi” capătă o nouă organizare a vieții monahale. Astfel, prin eforturile Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Nicolae Condrea, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, sosesc la Mănăstirea Sf. Dimitrie din New York, doi călugări de la Mănăstirea Bistrița, jud. Neamț, și anume: Părintele Vincențiu Temirov, hirotesit apoi Protosinghel, și Părintele Corneliu Andrașco, care a fost apoi călugărit și hirotonit ierodiacon în America. Amândoi au fost însoțiți de Părintele Arhimandrit Clement Haralam, care va sta aici doar două luni, conducând temporar mănăstirea și punând început unei vieți monastice aici pe meleagurile americane. În luna aprilie 2007 se alătură comunității monahale de aici și Ierodiaconul Paisie Buhnilă, care este hirotonit preot pe 4 noiembrie 2007.

La Mănăstirea Sf. Dimitrie din New York se oficiază zilnic slujbele în limba română, după tipicul mănăstirilor cu tradiție din țara noastră.

Comentarii Facebook


Știri recente