Hramul Mănăstirii Nucet din Arhiepiscopia Târgoviştei

Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, a săvârşit vineri, 6 mai 2016, Sfânta Liturghie, la Mănăstirea Nucet, cu ocazia sărbătorii Izvorul Tămăduirii, hramul mânăstirii, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Târgoviştei.

La eveniment au participat monahi și monahii de la mănăstirile din Eparhie, precum și foarte mulți credincioşi din Nucet, localitățile învecinate și din Municipiul Târgoviște. De asemenea, la Sfânta Liturghie a mai fost prezenți domnul Adrian Ţuţuianu, Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, deputaţi şi senatori din Parlamentul României, din colegiile județului Dâmbovița, consilieri județeni și alte persoane ale vieţii publice.

În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţia Sa a aprofundat înțelesul liturgic-duhovnicesc și pastoral-misionar al sărbătorii, accentuând latura mariologică a sărbătorii Izvorul Tămăduirii și rolul deosebit de important pe care Sfânta Fecioară Maria îl are în istoria mântuirii. În același timp, Arhiepiscopul Târgoviștei a amintit și de nevoia de pace, înțelegere și solidaritate ce trebuie să caracterizeze, întru lumina Învierii Domnului, existența creștinului, în toate manifestările vieții sale, accentuând solidaritatea, iubirea, adevărul și dreptatea.

La sfârșitul sfintei slujbe, Înaltpreasfinţia Sa, alături de toţi cei prezenţi, a mers la “Fântâna de leac”, locul tradițional de pelerinaj din apropierea mânăstirii, inclusiv în timpul anului, unde a fost săvârşită slujba Agheasmei celei mici, după care credincioșii prezenți au primit apă sfinţită.

Mânăstirea Nucet, străveche vatră de spiritualitate ortodoxă, este ctitoria boierului Gherghina Pârcalab şi a soţiei sale Neaga, în secolul al XV-lea, ridicată pe locul unui locaș de cult mai vechi, datând cel mai probabil din secolul al XIV-lea.

Comentarii Facebook


Știri recente