Hramul Mănăstirii Neamț | „Omul smerit este deja înălțat la Cer”

Mitropolitul Teofan a slujit joi, 28 mai 2020, la Mănăstirea Neamț, cu ocazia hramului istoric al așezământului monahal – Înălțarea Domnului.

În cadrul predicii rostite la Sfânta Liturghie, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a specificat modalități prin care omul poate să se înalțe la Dumnezeu încă din timpul vieții.

IPS Teofan la hramul Mănăstirii Neamț. ©Doxologia / Flavius Popa

Prima modalitate semnalată a fost participarea la Liturghie.

„Taina Dumnezeieștii Liturghii este taina înălțării noastre la Cer, taina pregustării încă din această lume a Împărăției cerurilor”.

Apoi, cugetarea la moarte.

„Gândul la moarte și gândul la judecata cea înfricoșătoare, de la sfârșitul vieții și de la sfârșitul lumii, este prilej ca omul să-și înalțe gândul la Dumnezeu”.

La acestea a adăugat smerenia și dragostea.

„Omul smerit este deja omul înălțat la Cer. Omul care îl iubește pe Dumnezeu și pe aproapele este ridicat la Cer. Omul care îl ajută pe aproapele – sufletul său se înalță la Cer”.

Lecturile duhovnicești sunt o altă cale de a ne înălța la cer.

„Omul care citește din Scriptură și din Sfinții Părinți, încercând să înțeleagă cât poate pricepe mintea omenească taina vieții pe pământ și taina viețuirii în veșnicie – acel om deși este pe pământ, este înălțat la Cer”.

Părintele Mitropolit a menționat că putem avea cugetul la cer indiferent dacă ducem viață de familie sau alegem calea monahală.


În pofida vremii instabile, slujba de Înălțare a avut loc în exteriorul lăcașului de cult, având „bolta cerului ca boltă a bisericii”, așa cum a spus IPS Teofan. Credincioșii au respectat regulile de siguranță impuse în condițiile actualei crize medicale.

Credincioși la hramul Mănăstirii Neamț. ©Doxologia / Flavius Popa

Mitropolitul Teofan a mărturisit că oricât de binecuvântat ar fi un loc „niciun spațiu nu poate să se ridice la înălțimea spațiului sfânt din interiorul sfintelor biserici. Îi ai pe sfinții din icoane foarte aproape, catapeteasma. Toată viața Bisericii arată că ești deja, deși pe pământ, în Împărăția Cerurilor”.

Mănăstirea Neamț este cea mai veche așezare monahală din Moldova, supranumită „Ierusalimul ortodoxiei române”.


Foto credit: Doxologia / Flavius Popa

Comentarii Facebook


Știri recente

ASCOR Chișinău și-a reluat activitatea

După mai mulți ani de întrerupere, filiala din Chișinău a Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) își reia activitatea. Evenimentul a fost marcat în cadru solemn, duminică, la sediul Mitropoliei Basarabiei. Manifestarea a fost organizată cu…