Hramul Mănăstirii Nașterea Maicii Domnului din Câmpia Covurluiului

Și în acest an, când întreaga creștinătate cinstește pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, Mănăstirea Cudalbi din județul Galați, important centru de viață duhovnicească din Câmpia Covurluiului, și-a sărbătorit hramul, a precizat Părintele Gabriel Molocea.

Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un impresionant sobor de ieromonahi, preoți și diaconi slujitori, în prezența autorităților județene și locale, precum și a credincioșilor eparhiei și din întreaga țară, care au putut admira frumusețea sfântului lăcaș, în stil ștefanian, împodobit cu mozaicuri exterioare.

Grupul de copii din parohiile învecinate,majoritatea participanți la Programul catehetic național ”Hristos împărtășit copiilor” au interpretat cântece și au rostit poezii închinate Sfinților Martiri Brâncoveni.

La final a fost săvârșită slujba parastasului pentru ctitori și pentru toți binecredincioșii adormiți întru Domnul.

După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Părinte Casian a mulțumit tuturor ctitorilor, donatorilor și binefăcătorilor sfintei mănăstiri, arătând ca „sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului la mănăstirea cu același hram de la Cudalbi reprezintă un minunat prilej de a pronunța însemnătatea începutului bun, creștinesc în familie, în parohie, în școală și în mănăstire, mai ales în această mănăstire care este o autentică școală de rugăciune, de hărnicie, de artă, dar și o școală catehetică și filantropică pentru toate parohiile din Câmpia Covurluiului!”.

La final, toți credincioșii prezenți la eveniment au fost invitați să ia parte la agapa frățească, organizată în cinstea acestui înălțător moment, mănăstirea pregătindu-se cu pachete pentru toți pelerinii.

Mănăstirea datează din anul 1925 fiind ctitorită de Eugenia Pană în apropierea localității gălățene Cudalbi. Biserica mănăstirii a fost ridicată între 1925 și 1933.

La început, lăcașul monahal se numea „Mănăstirea Gologanu”, după numele moșiei acelor locuri. Mănăstirea este desființatăîn 1950, odată cu instalarea regimului comunist în România, însă își reia activitatea în anul 1990.

Prin străduințele actualei starețe, monahia Mariani Popa și a întregii obști a fost construităo nouăbiserică, aflată astăzi în faza de finisare, precum și o nouăclopotnițăși 3 corpuri de chilii.

La solicitarea Eparhiei Dunării de Jos, în anul 1998 vechiul nume al mănăstirii a fost schimbat în”Mănăstirea Maicii Domnului – Cudalbi”.

Comentarii Facebook


Știri recente